Kreće projekat izgradnje šest nuklearki

Izvor: B92, 12.Apr.2023, 19:32

Kreće projekat izgradnje šest nuklearki

Poljska upravo počinje da realizuje svoj program korišćenja atomske energije.

Varšava ne razume zašto se Nemačka odriče te energije usred energetske krize. U Poljskoj ceo politički spektar podržava početak atomske ere.

Mateuš Moravjecki je početkom novembra prošle godine rekao - Ako Vladimir Putin, ruski predsednik, ucenjuje celu Evropu – što se tiče energetske politike, mislio je – onda se treba osloniti na druge, proverene izvore energije – od proverenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partnera. A "dokazali" su se, prema viđenju poljskog premijera, atomska energija i SAD.

Posle godina najavljivanja i planiranja Poljska počinje realizaciju projekta gradnje nuklearnih elektrana opredelivši se za američki reaktor AP1000 koncerna Vestinghaus.

Vlada obrazlaže ovaj korak energetskom bezbednošću

Tri meseca posle najave u Varšavi se potpisuju predugovori za gradnju – uz prisustvo i podršku poljske ministarke zaštite čovekove okoline Ane Moskve:

"Misleći na godine 2030. 2031. ili 2032. i na sve godine koje slede, danas smo doneli odluku, da uspešno privedemo kraju ključni projekat za poljsku energetsku bezbednost – izgradnju nuklearne elektrane za Poljsku", rekla je ministarka zaštite životne sredine Ana Moskva.

Izgradnja bi trebalo da počene 2026, dogovoreno je ukupno šest nuklearnih elektrana koje će biti izgrađene u narednih 20-tak godina. Pola je naručeno iz SAD, a pola iz Južne Koreje – zemlje od kojih je Poljska poslednjih meseci u značajnom obimu naručila oružje, vojna vozila i avione.

Stručnjaci procenjuju troškove na 40 milijardi evra

Energija i naoružanje, u toj kombinaciji su SAD i Južna Koreja bezbednosni garanti za Poljsku. To je još u novembru rekla Olga Semenjuk, državna sekretarka u Ministarstvu za razvoj i tehnologiju:

"Trenutno su najvažniji faktori bezbednost i vreme. Moramo što je moguće pre da postanemo nezavisni od Rusije. Zato i sarađujemo sa velikim firmama i moćnim partnerima kao što su Amerika i Južna Koreja”, rekla je Olga Semenjuk.

Ona je dodala da je ovo veoma važana događaj, "jer bezbednost nema cene, ona je od neprocenjive vrednosti".

U najmanju ruku cena još nije poznata. Stručnjaci računaju sa oko 40 milijardi evra koji će biti izdvojeni za nuklearne elektrane.

Joana Mackovjak-Pandera iz trusta mozgova "Forum energije" kaže da je to mnogo novca koji kratkoročno ne donosi baš ništa:

"Situacija je sada veoma teška, galopirajuće cene energije, gubitak poverenja u snabdevanje ugljem. Atomska energija može doneti rasterećenje, ali, da li nam to pomaže danas? Moguće su brojne odluke koje bi nas rasteretile za godinu, dve ili pet. Ali tih odluka nema".

Ipak, poljsko uvođenje nuklearne tehnologije za dobijanje električne energije pozdravljaju jednodušno političari iz celog partijskog spektra.

Iz poljske perspektive gledano, Nemačka u energetskom smislu pravi grešku za greškom. Najpre zavisnost od ruskog gasa, a sada prestanak korišćenja atomske energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.