Kreativnost ostaje oslonac napretka

Izvor: Blic, 18.Nov.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreativnost ostaje oslonac napretka

Trenutna finansijska kriza koja će, prema prognozama ekonomskih analitičara, potresati svetsku ekonomiju i usporavati njen rast u narednih nekoliko godina, pokazala je, između ostalog, svu ranjivost savremenog kapitalizma. Sistem u kome su se ekonomski rast i društveno blagostanje u velikoj meri generisali veštim plasiranjem kapitala na finansijska tržišta i u finansijske instrumente dospeo je na rub propasti, a pogrešni i rizični plasmani (neki to nazivaju i pohlepom) u dužem vremenskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << periodu doveli su do tektonskih poremećaja globalnih razmera.



Koji je izlaz? Po mom mišljenju, to je oslanjanje na konvencionalne poslovne veštine - inventivnost, kreiranje novih ideja i njihovo sprovođenje u delo i konkretne poslovne rezultate.

U uslovima relativne nerazvijenosti finansijskog tržišta u nas, ova veština je oduvek bila glavni oslonac razvoja naših preduzeća, a kako stvari izgledaju, verovatno nešto sa čime će morati računati u bliskoj budućnosti kao primarnim generatorom rasta. Upravo je ta umešnost poslovanja bila i jedan od ključnih parametara za odabir laureata „Blicove” nagrade „Preduzetnik 2007”. Bila mi je izuzetna čast da budem predsednica tog žirija, koji je, između skoro 100.000 malih i srednjih preduzeća, za preduzetnika godine izabrao Srđana Pavlovića, vlasnika preduzeća Dečja obuća „Pavle” iz Bele Palanke. Ove godine sam se sa još većim entuzijazmom prihvatila uloge predsednice žirija i radujem se što ću imati priliku da doprinesem promovisanju pravih poslovnih vrednosti.

Mnoga preduzeća koja će se ove godine takmičiti za „Blicovu” nagradu bila su, ili će tek biti korisnici usluga SIEPA, bilo kroz edukaciju, bilo kroz programe finansijske i tehničke pomoći. Agencija će sa svoje strane nastaviti da pomaže srpskim izvoznicima da povećaju svoju međunarodnu konkurentnost i svoje poslovanje prošire na strana tržišta.

Program internacionalizacije preduzeća, kroz koji su do sada 383 preduzeća dobila više od 200 miliona dinara bespovratnih sredstava za podršku promotivnim aktivnostima na stranom tržištu, biće nastavljen, kao i ostale aktivnosti SIEPA usmerene na podizanje konkurentnosti srpskih preduzeća. Organizovaćemo nastupe srpskih preduzeća na preko 20 sajmova širom sveta i nastojati da pomognemo srpskim preduzećima da unaprede svoje poslovanje. Pre svega toga, ove godine ćemo po peti put dodeliti zvaničnu državnu nagradu za izvoznika godine, čime ćemo sa svoje strane ukazati na pozitivne primere poslovanja domaćih preduzeća na stranim tržištima i neophodnosti izvoza.

Sa nestrpljenjem očekujem da se pred žirijem nađe uži izbor kompanija, a da naš rad bude naporan utoliko što pred sobom imamo mnoštvo dobrih poslovnih rezultata i pomalo nezahvalnu ulogu da od njih izaberemo najbolji.

Članovi žirija

- Vesna Perić, direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), predsednica žirija

- Đankarlo Miranda, zamenik predsednika Izvršnog odbora „Banke Inteze”

- Dejan Trifunović, Privredna komora Srbije

- Goran Džafić, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća

- Vladimir Ilić, Nacionalna služba za zapošljavanje

- Miodrag Đidić, državni sekretar Ministarstva finansija

- Vojislav Tufegdžić, urednik Akcija u „Blicu”

NAJBOLJEM 30.000 EVRA

„Blic” i ove godine organizuje izbor najboljeg preduzetnika u Srbiji iz kruga malih i srednjih preduzeća. Stručni žiri će se rukovoditi sledećim kriterijuma:

- Profitabilnost

- Produktivnost

- Likvidnost

- Izvozni potencijal

- Broj novozaposlenih tokom 2008.

- Asortiman novoplasiranih proizvoda

- Uvođenje tehnoloških inovacija

- Orijentacija ka zaštiti okoline

- Doprinos lokalnoj zajednici

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.