Krah još jedne modne kompanije: Zatvaraju 122 poslovnice

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 10:30

Krah još jedne modne kompanije: Zatvaraju 122 poslovnice

Situacija u maloprodajnom sektoru u Nemačkoj ne izgleda dobro.

Nakon Scotch & Soda, Görtz i Peek & Cloppenburg, još jedna modna kompanija je u krizi: Gerry Weber.

Kompanija je pre tri godine uspela da se spasi od propasti, ali sada stvari ne izgledaju dobro za ovog proizvođača odeće. Kompanija zatvara 122 poslovnice, pišu nemački mediji.

Maloprodaja se bori za opstanak u 2023. godini. U poslednjih nekoliko meseci stizale su vesti o stečajima, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o finansijskim problemima za niz modnih lanaca poput Peek & Cloppenburga, Galerije Kaufhof, Görtza, Rena i Scotch & Sode. Loše vesti sada stižu za modni lanac Gerry Weber.

Gerry Weber radnje više nisu profitabilne

Nemačka modna kompanija sama, ali i kao franšiza, vodi više od 700 trgovina širom sveta. Kompanija, osnovana 1973. godine, fokusirana je na žensku odeću, a zapošljava oko 2.100 radnika.

Međutim, kako je kompanija najavila, slede promene u poslovanju. Nameravaju da zatvore neprofitabilne poslovnice i da ukinu radna mesta.

Gerry Weber International AG podnio je zahtev sudu za pokretanje postupka prema Zakonu o okviru za stabilizaciju i restrukturiranje poduzeća (StaRUG).

Kao razlog restrukturiranja navedena je koronakriza i njezini učinci, ali i rastuća inflacija. Nameravaju i da izađu s berze.

Zatvaranje poslovnica

Gerry Weber Retail GmbH upravlja sa 149 trgovina i 28 prodajnih mesta u Nemačkoj.

Čak i ako se potražnja za online kupovinom poveća, želi se zadržati maloprodaja.

"Želimo da izgradimo mrežu poslovnica budućnosti, jer čvrsto verujemo u tu granu. U isto vreme, sada moramo staviti svaki kvadratni metar prostora na test", objašnjeno je iz kompanije.

Gerry Weber trenutno ima 171 vlastitu trgovinu i poslovnicu, ali jasno je da će se većina poslovnica zatvoriti.

Pogođene su 122 podružnice i 425 radnika. U izjavi koju prenose nemački mediji stoji kako kompanija u budućnosti namerava više da se fokusira na veleprodaju.

Nije prva kriza

Kompaniji ovo nije prva finansijska kriza. Početkom 2019. matično društvo podnelo je zahtev za insolventnost u samoupravnom postupku.

U okviru insolventnosti sprovedeno je restrukturiranje koje je dovelo do zatvaranja 120 poslovnica u Nemačkoj, prenosi Feniks magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Još jedna modna kompanija iz Nemačke pukla po šavovima: Zbog stečaja zatvaraju 122 radnje, na ulici 425 radnika

Izvor: Blic, 28.Jul.2023

Situacija u maloprodajnom sektoru u Nemačkoj ne izgleda dobro. Nakon Scotch & Soda, Görtz i Peek & Cloppenburg, još jedna modna kompanija je u krizi: Gerry Weber.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.