Izvor: B92, 12.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kradljivci struje jači od zakona

Beograd -- Za protekle tri godine EPS je zbog neovlašćenog korišćenja električne energije oštećen za oko 1,5 milijardi dinara.

Za protekle tri godine od 945.000 kontrolisanih potrošača struju je neovlašćeno koristilo oko 22.200, a isto toliko građana ili nije dozvolilo kontrolu ili je kod njih nije bilo moguće obaviti. U EPS-u su izračunali da su u tom periodu izgubili oko 322 miliona kilovat-časova struje što je vrednost od 1.470.150.000 dinara, od kojih je preko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suda naplaćena svega četvrtina ili 375 miliona dinara.

Slobodan Kujović, predsednik Stručnog tima za smanjenje netehničkih gubitaka EPS-a, kaže da su dugogodišnjim praćenjem zaključili da od ukupnog broja domaćinstava u Srbiji oko 2,5 odsto potrošača neovlašćeno koristi električnu energiju. U EPS-u procenjuju da su 2005. godine izgubili 40 miliona evra i to najviše zbog neovlašćene potrošnje i neprijavljenih potrošača do 70 odsto, neispravnih mernih uređaja do 25 odsto i neočitanih brojila do pet odsto.

"Ulažemo veliki napor da smanjimo broj kradljivaca struje, ali smo nemoćni da iskorenimo ovu štetnu pojavu bez pomoći države. Česte oslobađajuće sudske presude ili blage kazne za ljude koji su neovlašćeno trošili struju podstiču na nove nezakonite radnje. Osporavaju se i iznosi koji se fakturšu za neovlašćeno korišćenu struju tako da je, nakon dugog sudskog procesa, vrlo često presuđeni iznos manji od PDV-a koji smo mi dužni da platimo odmah po izdavanju faktura", kaže Kujović.

On smatra da je neophodno naći model za verifikovanje velikog broja potrošača koji su bespravno u poslednjih više od deset godina podigli stambene objekte, priključili se na distributivnu mrežu, pa sada bez plaćanja troše struju. Mnogi od njih bi želeli da ih distribucije zvanično registruju kao potrošače i da izmiruju svoje obaveze, ali problem je što je to u suprotnosti sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

"Stručnjaci u EPS-u smatraju da bi ove potrošače, gde postoje tehnički i energetski uslovi, trebalo priključiti na mrežu, a da se borba sa bespravnom gradnjom vodi preko građevinske inspekcije i ubrza započeta legalizacija objekata koji ispunjavaju uslove za legalizaciju. Naše su procene, i sigurni smo u to, da bi se na ovaj način znatno smanjili netehnički gubici", kaže Kujović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.