Kovačević: Poskupljenje struje podiže inflaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2011, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovačević: Poskupljenje struje podiže inflaciju

BEOGRAD -

Ekonomista Miladin Kovačević ocenio je da će poskupljenje struje od 13,5 odsto za domaćinstva direktno uticati na rast tekuće inflacije u Srbiji za oko 0,9 procenata mesec dana posle početka primene novog cenovnika za električnu energiju.

Kovačević je u izjavi Tanjugu, međutim, naglasio da se radi o otklanjanju razlika u ceni struje u Srbiji i zemljama u okruženju, odnosno popravljanju dispariteta što je bilo "nužno"

"To je čuvanje vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kilovat-sata izraženog u evrima" od 1. marta 2010, kada je struja prethodno poskupela, naveo je Kovačević.

Vlada Srbije odobrila je juče na telefonskoj sednici korekciju cene struje na 6,3 evrocenta po kilovat-času (kwh), koja će stupiti na snagu od 1. aprila, ali se neće odnositi na domaćinstva koja troše do 350 kilovat-časova mesečno, saznao je Tanjug u vladi.

Prema podacima Elektroprivrede Srbije (EPS), oko 40 odsto od ukupnog broja domaćinstava u zemlji spada u ovu grupu potrošača, što je približno oko 1,5 milion domaćinstava.

Kovačević je istakao i da je najnovije poskupljenje struje u Srbiji "temeljno odvagano, pre svega sa aspekta socijalne zaštite siromašnog stanovništva"

Cena struje u Srbiji , i pored tog povećanja, kazao je Kovačević, "još nije u paritetu sa širim okruženjem".

"To bi možda bio neki nivo cene struje u Makedoniji, jer sve ostale zemlje u okruženju imaju dosta 'jaču' cenu struje, da ne govorim o širem evropskom okruženju", kazao je Kovačević.

Prema Kovačeviću, to znači da je cena struje i "dalje ispod ekonomskog nivoa koji omogućuje onu akumulaciju u Elektroprivredi Srbije koja je potrebna, pre svega za investicije".

"To je zato što se u ovoj krizi i dalje vodi veoma snažna socijalna politika preko cene struje. O tome govori činjenica da za 1,5 milion domaćinstava nije povećana cena struje", kazao je Kovačević.

I posle ovog poskupljenja, struja u Srbiji, će sa cenom od 6,3 eurocenta po kwh, i dalje biti najjeftinija u regionu, dok će za povlašćene kategorije (ispod 350 kwh mesečno) električna energija koštati 4,1 evro centa.

Takođe, kako je saznao Tanjug, vlada je u odlučivanju o povećanju cene struje vodila računa i o zaštiti interesa građana i privrede, kao i o funkcionisanju EPS.

Agencija za energetiku je procenila da struja za domaćinstva u Srbiji može da poskupi maksimalno 13,5 odsto, a nešto više za ostale kategorije potrošača.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.