Koštunica: Modernim putevima premrežićemo Srbiju

Izvor: Politika, 16.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Modernim putevima premrežićemo Srbiju

Premijer Srbije otvorio rekonstruisani deo magistrale preko Zlatibora od Borove glave do Uvca

Borova glava – "Ovaj rekonstruisani put koji je skraćen, ispravljen i u koji je ugrađeno sedam izvanrednih, supermodernih mostova, napravljenih po najnovijim tehnologijama, rezultat je izuzetnog podviga 'Puteva Srbije' i 'Puteva Užice', izgrađen uz pomoć Evropske investicione banke. On je tek deo infrastrukture koju smo započeli, gradimo i koju ćemo graditi. I kad to kažem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << znači da nam je namera čvrsta, od koje nećemo odustati, da novim modernim putevima premrežimo celu Srbiju".

Ovo je, govoreći juče na svečanosti povodom otvaranja rekonstruisane deonice magistrale preko Zlatibora od Borove glave do Uvca, kazao predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica puštajući u saobraćaj tu moderno obnovljenu deonicu, sada dugu oko 16 kilometara. Svečanost je, u prisustvu premijera Koštunice i ministara u Vladi Srbije Velimira Ilića i Dragana Jočića, te mnogih drugih zvanica i meštana ovog kraja, održana na najdužem mostu na rekonstruisanoj magistrali, dugom 195 metara, koji je najbolja potvrda graditeljskog majstorstva neimara užičkih "Puteva".

– U ovom trenutku kad se mora misliti na otadžbinu, državu, njenu celinu, kad vodimo zaista veliku bitku za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, ne možemo da ne prestanemo da vodimo i ovu drugu bitku – da Srbija bude što stabilnija, da se u njoj živi bolje, da ima više zaposlenosti, da privreda jača. I kada je reč o tome jedna od najboljih investicija je infrastruktura: telekomunikacije, energija, ali putevi pre svega. To je nešto što omogućava da privreda bude jača i konkurentnija, da bude više zaposlenih, više i naših i stranih ulaganja. To je, jednostavno, nešto što nas sve podiže – rekao je Vojislav Koštunica.

Premijer Srbije je najavio da u ovoj godini predstoje radovi na Koridoru 10, od Leskovca do makedonske granice, pa od Niša do bugarske granice, kao i put Horgoš–Požega koji će se graditi na osnovu koncesije koju imamo i sredstava koja su već obezbeđena.

Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu, rekao je da je "završetkom ovog poduhvata otklonjena najveća 'crna tačka' na putu Beograd–južni Jadran, a nedavno i ona druga, u Ovčar Banji. Bezbednost na magistrali je nakon ovih rekonstrukcija znatno povećana, saobraćaj ubrzan, a zastoji koji su se zbog udesa godinama stvarali potpuno su otklonjeni.

– Nastavićemo da radimo, i ovaj put će biti rekonstruisan sve do Crne Gore, a počećemo i prvu fazu radova na autoputu Horgoš–Požega. Sve je za to spremno, pripreme se privode kraju. Povezivanje srednje Evrope, čitave Vojvodine, sa južnim Jadranom i pomorskim putevima je po strategiji razvoja saobraćaja Srbije nešto najznačajnije što trenutno moramo uraditi u Srbiji. Naravno, uradićemo i koridore, tender se priprema za deonice Leskovac–makedonska granica i Niš–Dimitrovgrad, i te radove ćemo, ako Bog da, početi do kraja godine. Vlada Srbije će sigurno ispuniti sve ono što je obećala – rekao je ministar Ilić.

Deonica Borova glava–Uvac je četvrta rekonstruisana deonica od ukupno pet koje vode ka Crnoj Gori, rekao je direktor JP "Putevi Srbije" Branko Jocić i objasnio da je na ovom pravcu kolovoz proširen na 6,6 metara, na oko 30 odsto ove trase napravljene su tri saobraćajne trake, a dužina puta je, sa ovih sedam novosagrađenih mostova, skraćena za oko dva kilometra. Ostvaren je pravi podvig graditelja, užičkih "Puteva", rešavanjem najsloženijih problema na ovoj trasi i primenjene su nove tehnologije. U celu ovu rekonstrukciju investirano je jedna milijarda i 239 miliona dinara. Branko Jocić je posebno obradovao meštane ovog kraja rekavši da se za desetak dana raspisuje novi tender kojim će se graditi i poslednja nerekonstruisana deonica ovog dela magistrale, od Kokinog Broda do Nove Varoši, duga devet kilometara, za koju je pet miliona evra obezbeđeno od Evropske investicione banke i uz pomoć Vlade Srbije.

Okupljeni gosti na ovoj svečanosti zatim su se prevezli celom rekonstruisanom deonicom.

Branko Pejović

-----------------------------------------------------------

Vlada će brzo rešiti problem vozila sa crnogorskim tablama

Kokin Brod - Premijer Vojislav Koštunica izjavio je juče da će vlada vrlo brzo rešiti problem preregistracije vozila sa crnogorskim tablicama u Srbiji. "Tražićemo rešenje koje je u skladu sa našim važećim propisima, ali koje treba da uvaži i interese i stečena prava građana", rekao je Koštunica tokom posete rezervata Uvac.

U Srbiji ima više desetina hiljada vozila sa crnogorskim tablicama, čiji vlasnici zahtevaju preregistraciju.

Tanjug

[objavljeno: 16.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.