Izvor: Blic, 25.Feb.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostreš: Vojvodina nije bankomat

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš danas se ponovo založio za vraćanje imove pokrajine, ističući da Vojvodina "nije bankomat iz koje se samo vadi novac".



"Vojvodina je, prema Ustavu, sastavni deo Srbije i njeni građani moraju da budu ravnopravni sa ostalima. Zbog toga je nedopustivo da se ona tretira isključivo kao banomat iz kojeg iznosi novac", rekao je Kostreš novinarima.

Teme vanredne konferencije za novinare bile su odluka Vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da poskupe putarine i najavljena prodaja Naftne industrije Srbije (NIS), čija se sva izvorišta nalaze na teritoriji Vojvodine.

"Poskupljenje putarina od prosečnih 18 odsto će iz džepova Vojvođana, u narednih 25 godina, dodatno izvući još 95 miliona evra i nema nikakvih razloga da pokrajinska administracija to dozvoli", rekao je Kostreš.

On je ponovo zatražio na uvid Ugovor o koncesiji za izgradnju auto-puta Horgoš-Požega.

Predsednik pokrajinskog parlamenta je ocenio da "suviše niska cena ponuđena za NIS direktno šteti građanima Vojvodine".

"Tih 400 miliona evra jednaki su vrednosti prošlogodišnje proizvodnje sirove nafte i gasa na vojvođanskim poljima. Energetski sporazum sa Rusima nam je, naravno, neophodan, ali su uslovi za Srbiju, a time i Vojvodinu, mogli i morali da budu povoljniji", kazao je Kostreš.

"Vlada Vojislava Koštunica bi trebalo da shvati da je Vojvodina sastavni deo Srbije i da je krajnje vreme da počne da se brine o stvarnim potrebama svih građana. Ukoliko naši argumenti ne budu uvaženi naći ću načina da pozovem Vojvođane da mi se pridruže u zaštiti naših prava i interesa", zaključio je Kostreš.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.