Kosovo: Embargo na uvoz iz Srbije!

Izvor: S media, 20.Jul.2011, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Embargo na uvoz iz Srbije!

Vlada Kosova uvela embargo na uvoz iz Srbije. Odluka doneta kao posledica neuspelog sporazuma o priznavanju carinskih pečata Kosova i o slobodnoj trgovini. Ovakvim potezom albanska strana obesmišljava dijalog, smatra ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović. Ovu odluku šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović ocenjuje kao autodestruktivnu.

Vlada Kosova odlučila je danas da, na osnovu reciprociteta uspostavi embargo na uvoz robe iz Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Priština je ovim potezom odgovorila na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine, što onemogućava izvoz sa Kosova u Srbiju, piše u saopštenju Vlade, izdatom u Prištini.

Razgovori Beograda i Prištine odloženi za septembar

Tahiri: Beograd odgovoran za odlaganje pregovora!

Crnogorcima do kraja godine status manjine na Kosovu

U saopštenju se navodi da je Vlada Kosova "donela odluku o primeni recipročnih mera, kao odgovor na blokadu izvoza sa Kosova, od strane Srbije".

Odluka o zavodjenju embarga je, piše dalje, posledica "neuspeha u postizanju sporazuma o priznavanju carinskih pečata Kosova i o slobodnoj trgovini".

Do toga je došlo jučerasnjim odlaganjem šeste runde pregovora Prištine i Beograda, koji se vode u Briselu uz posredovanje Evropske unije.

Mere recirpociteta su stavljene na snagu i prema Bosni i Hercegovini, a carisnka taksa za uvoz robe iz te zemlje na Kosovo iznosiće od sada 10 odsto, kaže se u saopštenju.



Bogdanović: Nerazuman potez koji obesmišljava dijalog


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je Priština, odlukom o uspostavljanju embarga na uvoz robe iz centralne Srbije, jasno i nedvosmisleno pokazala svoj stav i odnos prema dijalogu sa Beogradom.

"Ovim nerazumnim potezom vlada Kosova obesmišljava dijalog i ujedno doprinosi stavranju većeg nepoverenja između Srba i Albanaca", saopštilo je Bogdanovićevu ocenu Ministarstvo za Kosovo i Metohiju .

Ministar smatra da pravdanje da je odluka posledica "neuspeha u postizanju sporazuma o priznavanju carinskih pečata Kosova i o slobodnoj trgovini" zapravo pokazuje da Prištini nije stalo da otvorena i sporna pitanja rešava dijalogom i kompromisom, nego ucenama i politizovanjem svega, čak i praktičnih problema koji muče sve građane u Pokrajini.



Stefanović: Odluka Prištine autodestruktivna


Šef vladinog tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je danas kao autodestruktivnu odluku Vlade Kosova da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije i dodao da očekuje da će je evropski partneri Srbije brzo oboriti.

"Priština je tom izrazito autodestruktivnom odlukom nanela štetu dijalogu koji je u toku. Na taj način su pokušali da prejudiciraju rezultat pregovora ali im to neće uspeti", kazao je Stefanović za agenciju Beta.

Stefanović je ocenio da će odluka Vlade Kosova o uvodjenju embarga najviše pogoditi gradjane Kosova.

Odluka bez obzira što će otežati dijalog i funkcionisanje razmene preko administrativne linije, neće uticati na puno opredeljenje Beograda da nadje rešenje koje će omogućiti razmenu roba, ljudi i kapitala u regionu.

Prema njegovim rečima, odluka ugrožava i osnovne principe CEFTA kao ugovora o slobodnoj trgovni.

"Mislim da je Priština samu sebe dovela u začaurenu poziciju iz koje će teško izaći ne razmišljajući pre svega o svojim gradjanima i tome da smo na pravom putu da dijalogom rešimo i taj problem", kazao je Stefanović.

Šef pregovaračkog tima je podsetio da Srbija koja je dugo bila pod embargom nema razumevanja da neko sam sebi nametne embargo i gradjane dovede u nepovoljnu poziciju.



Ivanović: EU ne može tolerisati takvo ponašanje


Odluka Kosovske vlade da uvede zabranu uvoza robe iz Srbije dovodi u pitanje postignute dogovore, kao i nastavak pregovora Beograda i Prištine, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, koji smatra da "EU sebi ne može dozvoliti luksuz da toleriše takvo ponašanje".

On je, u izjavi Tanjugu, odluku o embargu ocenio kao pokušaj da se Srbija natera da promeni stav o kosovskoj nezavisnosti, koji je, kako je naglasio, unapred osuđen na neuspeh.

Srbija će podsetiti EU i Ameriku da se u ovakvim situacijama očekuje njihova reakcija, ukazavši, međutim, da su njihovi predstavnici u prošlosti ponekad neprincipijelno podržavali Albance na Kosovu.

(Agencije)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.