Korupcija košta Austriju 27 mlrd.€

Izvor: B92, 19.Mar.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korupcija košta Austriju 27 mlrd.€

Beč -- Korupcija će austrijskoj privredi naneti štetu u visini od 27 milijardi evra, proizilazi iz studije Fridriha Šnajdera sa Johanes Kepler univerziteta u Lincu.

Mito i drugi oblici korupcije i dalje su veoma prisutni u Austriji, ističu eksperti koji dodaju da je korupcija čak u porastu.

Prema indeksu organizacije Transparensi internešenel u Austriji je tok novca od mita povećan i prema tim podacima Austrija je sa 15 mesta najmanje korumpiranih država pala na 16-tu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poziciju.

Povećanje indeksa korumpiranosti za jedan bod smanjuje privredni rast zemalja prostora OECD za 1,25 odsto, navodi Šnajder.

Šnajder naglašava da firme, koje nude mito, treba da budu isključene od dodele državnih poslova na pet godina. Sudski postupci u slučajevima korupcije treba da budu ubrzani, zatražio je on, dodajući da pravosuđe za to iziskuje više osoblja. U slučaju presuda za korupciju sud više ne treba samo da izriče novčane kazne, već zatvorske.To bi, prema Šnajderu imalo preventivno dejstvo.

"Ako država skupo gradi, zato što najbolja ponuda ne biva prihvaćena, ne kupuje najbolje usluge, jer se to sređuje mitom, državama ima veće izdatke. To sprečava najbolje i najproduktivnije firme da dobiju poslove, i povlašćuje one koji mogu dati najbolja mita", naglasio je Šnajder.

Korupcija, prema njegovim rečima, šteti i ugledu Austrije kao dobre privredne destinacije.

"Manje, dobrostojeće firme, koje ne mogu da shvate da ne dobijaju poslove zato što ne daju mito, napuštaju Austriju. Zemlja na taj način gubi dobre ljude i to ima uticaj na tržište rada", dodao je on.

Korupcija je, kako je naveo, u Austriji izraženija nego u Nemačkoj ili Švajcarskoj. Ukoliko bi se nivo korupcije u Austriji smanjio na nivo Švajcarske od prošle godine, kako smatra Šnajder, šteta po privredu bi se smanjila za šest milijardi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.