Koronavirus uzdrmao turizam u svetu

Izvor: RTS, 26.Feb.2020, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koronavirus uzdrmao turizam u svetu

Na gubitku su sve zemlje. Agencijama se smanjuje broj putnika, a u nacionalnim turističkim kasama manje je novca. Niko na zna kada će se epidemija obuzdati, ali u našim turističkim agencijama kažu da pažljivo prate situaciju i da će postupati po sugestijama nadležnih.
Po preporuci zdravstvenog sistema, naše turističke agencije su otkazale sva martovska putovanja u Italiju i druge zemlje u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je registrovan koronavirus.

"Što se tiče nekih daljih tura, mi ćemo slušati naše nadređene i raspitivaćemo se kod partnera iz zemlje u koju putujemo kakvo je stanje na samom terenu, jer svakako da nam je bitno zdravlje, bezbednost i sigurnost putnika, da odu zdravi i da se isto tako vrate u zemlju", rekao je Dušan Anastasov iz agencije "Big blu".
U novonastaloj situaciji agenti obećavaju da putnici neće biti na gubitku.
"Novac po dogovoru sa putnicima ili vraćamo u potpunosti ili preusmeravamo putnike na neke naše druge aranžmane u zemlje u koje se normalno putuje ili ih čak prebacujemo na aranžmane u Srbiji", ispričao je Vladimir Vlaho iz agencije "Sabra travel".
U Srbiji je otkazano 60 odsto aranžmana kineskih turista ugovorenih za prva tri meseca ove godine. To je pogodilo hotelijere, koji se ipak nadaju da će uspeti da amortizuju štetu.
"Ono što je dobro je što je najveći broj grupa koje su zakazane su uglavnom za drugu polovinu godine, od proleća do jeseni, pa će to nadomestiti ove grupe koje su otkazale u prvom kvartalu", kazao je Georgi Genov, direktor HORES-a, udruženje hotelijera i restoratera.
Oni koji su rezervisali smeštaj preko "Bukinga" bez mogućnosti otkazivanja koji je jeftiniji, pa samim tim i privlačniji turistima, ostaće bez novca ako odustanu od putovanja.
Osim u slučaju da se dotični grad proglasi crvenom zonom, odnosno gradom iz koga se ne može izaći i u koji se ne može ući.
U tom slučaju svima koji su rezervisali smeštaj, novac će biti vraćen.
Turističkim radnicima još su sveža sećanja na epidemiju SARS-a pre 17 godina. Tada su se turistički tokovi normalizovali mesec dana nakon poslednje pojave bolesti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.