Izvor: B92, 01.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korist od pretpristupnih fondova EU

Beograd -- Veliku pomoć u poslovanju privatne firme u Srbiji mogu dobiti i od pretpristupnih fondova Evropske unije.

Dosadašnji fondovi od iduće godine biće objedinjenu u jedan, IPA fond, a uskoro će biti objavljen i konkurs za zainteresovane preduzetnike. B92 je istraživao na koje sve načine fondovi Evropske unije pomažu razvoj poslovanja u Srbiji.

Preduzetnici koji žele da koriste pomoć Evropske unije, pre svega, moraju da poštuju određena pravila u poslovanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kompanija enterijera "Janković" je dobar primer kako uz poštovanje pravila i savete stranih konsultanata firma može da se reorganizuje, a proizvodnja i izvoz povećaju i više nego dvostruko.

"Glavna srž organizacije današnje firme je rađena, kompletna organizacija, na osnovu konsultanta koji su preko tog programa došli, jedan je bio iz Finske", kaže Božo Janković, vlasnik firme "Janković".

Sve forme ranije pomoći, odnosno pretpristupni fondovi Evropske unije kakve smo poznavali, više ne postoje. Sada je sve objedinjeno u jedan fond pod nazivom IPA. Konkurs za sredstva tog fonda počeće za četiri meseca. Od nekadašnjih fondova funkcioniše tek ponešto, ranije započeto.

„Postoji par projekata koji su i dalje pokrenuti. Jedan od tih projekata je TAM projekat, to su isto konsultantske usluge u pitanju. Međutim, taj projekat je imao izuzetno puno uspeha do sada. U više navrata je renoviran, odnosno novi krug sa novim firmama, novim fokusom. Nama generalno treba da bude cilj da ne samo da naše firme budu primaoci te pomoći, nego da evoluiraju, da budu davaoci znanja i da budu implementatori tih projekata", kaže Irena Posin iz Agencije za strana ulaganja SIEPA.

Iako su strani konsultanti najčešće spremni da pomognu ekonomisti, ipak savetuju da se u poslovanju ne treba oslanjati samo na tuđe znanje ili bespovratno dobijen novac.

"Ne postoji ni jedna studija koja pokazuje da je zahvaljujući stranoj pomoći bog zna kako poboljšano. Ako hoćete da se razvijete, nemojte čekati pomoć, radite reforme", kaže Miroslav Prokopijević, ekonomski analitičar.

Ipak, jasno je da je u procesu prihvatanja evropskih vrednosti finansijska i svaka druga bespovratna pomoć Unije dobro došla.

Zemlje koje su sada članice, poput Bugarske i Rumunije, dobijale su milijarde evra. To bi i Srbiji i njenim građanima sigurno olakšalo i poslovanje i život.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.