Izvor: Blic, 27.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korisnici 063 mreže neće imati problema

Korisnici 063 mreže neće imati problema

BEOGRAD - Puštanjem akceptnih naloga na iznos od 168 miliona dinara Republička uprava javnih prihoda blokirala je juče u 15.00 časova račun 'Mobtela' zbog duga 'Astra banke' na ime poreza na ekstraprofit. Najveći operater mobilne telefonije u Srbiji bio je garant za plaćanje obaveza 'Astra banke', pa, s obzirom da je Narodna banka Jugoslavije pokrenula postupak likvidacije u ovoj banci, sve obaveze u vezi sa ekstraprofitom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prenete su na 'Mobtel'.

- 'Mobtel' je sam ponudio akceptne naloge kao garanciju za uplatu duga za prvu ratu 'Astra banke', ali nije ispoštovao taj dogovor i uplatio novac. Zato je RUJP blokirao račun 'Mobtela' - kaže za 'Blic' Aleksandar Radović, predsednik Komisije za ispitivanje zloupotreba u privredi i finansijskom poslovanju i direktor Republičke uprave javnih prihoda. On je izrazio nadu da će 'Mobtel' platiti porez na ekstraprofit 'Astra banke', a na pitanje šta ukoliko ne bude mogućnosti da se naplati taj iznos, kratko je odgovorio: 'Neka im je Bog u pomoći'.

Kako 'Blic' saznaje, blokada 'Mobtelovog' računa ne bi trebalo da izazove nikakve posledice za oko milion korisnika mobilne mreže 063. Goran Božić, izvršni direktor 'Mobtelovog' korisničkog servisa, kaže da mobilna telefonija trenutno normalno funkcioniše, demantujući istovremeno sve spekulacije oko gašenja signala ovog operatera.

- Blokada računa naše kompanije podrazumeva samo nemogućnost da 'Mobtel' plaća svoje dospele obaveze, a sva novembarska zaduženja mogu se regulisati na uobičajen način. Informacije o gašenju signala mreže 063, koje su juče plasirane u pojedinim medijima potpuno su apsurdne. Ova mreža je funkcionisala, čak i za vreme bombardovanja, kada je i u fiksnoj mreži dolazilo do prekida saobraćaja - kaže Božić, napominjući da će svim korisnicima koji žele povratak sa pripejd na postpejd sistem, isto biti omogućeno bez ikakve nadoknade. Potvrđujući da su ovoj kompaniji ipak neophodna finansijska sredstva za dnevno funkcionisanje, odnosno servisiranje preko 100 baznih stanica i većeg broja repetitora, Goran Božić ističe da je moguće i da ima onih koji ipak žele da izazovu tehničke probleme u radu 'Mobtela'. - Tehnički problemi bi mogli da uslede i time što bi nam neko uskratio sredstva za redovne dnevne poslove. Međutim, tada isti taj interesent mora preuzeti i odgovornost za dalji nesmetan rad 'Mobtela', ali i povesti računa da 49 odsto vlasništva u 'Mobtelu' ima PTT Srbije - smatra Božić.

Andrija Bednarik, pomoćnik republičkog ministra za saobraćaj i telekomunikacije, u izjavi za 'Blic' tvrdi da ni građani, ni privreda, koji u velikom obimu koriste usluge 'Mobtela', nemaju razloga za brigu zbog naplate ekstraprofita od ove kompanije.

- Ministarstvo za telekomunikacije situaciju sa 'Mobtelom' prati iz sata u sat i za sada nemamo nikakvih primedbi na rad mreže 063. Takođe, niko nam se ni od građana nije javljao da bi izrazio svoje primedbe - tvrdi Bednarik, napominjući da je zadatak ministarstva da i dalje obezbedi normalno funkcionisanje ovog sistema.

- Ako se kojim slučajem ukaže potreba da mi kao ministarstvo intervenišemo kako bi zaštitili 'Mobtelove' korisnike, odnosno naše građane, mi ćemo to i učiniti - dodaje Andrija Bednarik. N. Čaluković - P. Radojević Bez sastanka Radović - Mobtel

U saopštenju za javnost, dostavljenom juče našoj redakciji, kompanija 'Mobtel' ističe da Aleksandar Radović nije prihvatio razgovor sa predstavnicima ove firme kako bi se 'na osnovu činjenica i dokumenata ukazalo da je 'Astra banka' imala obezbeđena sredstva da u celini i roku izmiri prvu ratu poreza na ekstraprofit'. Kako iz 'Mobtela' ističu, ovaj sastanak trebao je da bude iskorišćen i za ukazivanje na 'činjenicu su akceptni nalozi ove firme iskorišćeni na način koji nije u skladu sa uslovima i rokovima iz rešenja RUJP-a'.

Aleksandar Radović je rekao da ovaj sastanak nikada nije bio ni zakazan, iako su to tokom vikenda iz 'Mobtela' uporno najavljivali preko medija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.