Koridor deset privredna injekcija Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koridor deset privredna injekcija Srbije

VRŠAC - Izgradnjom železničkog Koridora 10, koji bi trebalo da bude završen za osam godina, Srbija će postati nezaobilazni faktor na transportnom tržištu Evropske unije, koja će dobiti najkraći, najbrži i najjeftiniji put, izjavio je večeras pomoćnik ministra za infrastrukturu Dejan Lasica.

Svi špediteri Zapadne Evrope biraće taj put zato što će biti znatno brži i jeftiniji, rekao je Lasica na javnoj tribini u Vršcu, na kojoj su predstavljeni prioriteti tog ministarstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ta investicija, vredna 4,6 milijardi evra, podrazumeva izgradnju 770 kilometara pruge i omogućavanje brzine od 160 kilometara na čas.

Lasica je kazao da će ove godine biti uloženo 120 miliona evra za infrastrukturu, a u narednom periodu dodatnih 240 miliona evra u vozna sredstva.

Prema njegovim rečima, prvo će biti rađene deonice od mađarske i hrvatske granice prema Beogradu.

Pored izgradnje tog koridora, prioritet će imati i modernizacija magistralnih pruga sa međunarodnim karakterom, kao što su pruge Beograd-Bar i Pančevo-Vršac, koje povezuju Koridor 10 i Koridor četiri, u Rumuniji.

Govoreći o efektima modernizacije železnice, Lasica je kazao da će putovanja biti kraća, a bezbednost veća, da će biti manji troškovi prevoza, kao i da će biti omogućen razvoj privrede i otvaranje novih radnih mesta.

Takođe, biće povećani prihodi železnice, posebno od tranzita, a veliki doprinos biće i u očuvanju i zaštite životne sredine.

"Očekuje se da će od četiri milijarde evra uloženih u izgradnju, oko dve milijarde ostati u Srbiji, s obzirom na to da će mnoge domaće firme učestvovati u modernizaciji", zaključio je Lasica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.