Konkurs za novac iz NIP-a do 15. decembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2011, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurs za novac iz NIP-a do 15. decembra

BEOGRAD -

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja raspisalo je konkurs za finansiranje projekata sredstvima Nacionalnog investicionog plana (NIP) u 2012, a rok za podnošenje prijava ističe 15. decembra

Nacionalne projekte će moći da predlože resorna ministarstva, a regionalne i međuopštinske više lokalnih samouprava, autonomna pokrajina i ministarstva, dok će lokalne projekte moći da prijave samo najnerazvijenijih 46 opština u Srbiji i opštine pogođene elementarnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nepogodama.

Osam milijardi dinara za infrastrukturne projekte

U poslednjoj kategoriji je reč o lokalnim samoupravama obuhvaćenim programima "Razvoj infrastrukture u najnerazvijenijim opštinama u Srbiji" i "Sanacija infrastrukture nakon elementarnih nepogoda".

NIP će najverovatnije raspolagati sa oko osam milijardi dinara za finansiranje isključivo infrastrukturnih projekata, kazali su u Ministarstvu.

Ministarstvo ekonomije će, po usvajanju budžeta za 2012, doneti odluku koji će od prijavljenih projekata biti finansirani iduće godine.

Odobreni projekti moraju da budu dotirani u iznosu od 10 do 50 odsto

U najnerazvijenijim opštinama i onim koje su pogođene elementarnim nepogodama, odobreni projekti će u potpunosti biti finansirani sredstvima NIP.

Konkurs je raspisan 28. oktobra, objavom u Službenom glasniku, a prijava projekata je počela 1. novembra.

U 2011. godini 1.500 projekata u vrednosti od 90 milijardi dinara

Sredstvima NIP - a biće finansirani samo tehnički spremni projekti, kao i izrada projektno-tehničke i planske dokumentacije za nacionalne i regionalne projekte.

NIP će u 2012, takođe, nastaviti sa finansiranjem pojedinih započetih projekata.

U 2011. je za finansiranje bilo prijavljeno oko 1.500 projekata u vrednosti od 90 milijardi dinara, ali NIP ove godine, međutim, raspolaže sa 6,8 milijardi.

Za ovu godinu je bilo odobreno oko 200 projekata i samo nekoliko njih se ne realizuje, pošto pojedine lokalne samouprave nisu obezbedile potrebnu dokumentaciju.

NIP ove godine kroz različite programe ulaže u nacionalne, regionalne i lokalne infrastrukturne projekte u oblasti saobraćajne, obrazovne, zdravstvene, kulturne i komunalne infrastrukture.

Među projektima koje NIP u 2011. finansira i kojima upravlja su izgradnja kardiohiruške klinike u Nišu, program izgradnje vrtića u 15 gradova u Srbiji, izgradnja tri bulevara u Nišu, obilaznice oko Leskovca, regionalnih i većih saobraćajnica u gradovima poput Valjeva, Užica, Čačka, ali i puteva u manjim opštinama, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Takođe se grade i rekonstruišu sportske školske sale i tereni u 15 gradova i opština, kao podsticaj školskom sportu i razvoju najmlađih građana Srbije.

Značajan je i broj projekata iz komunalne oblasti koji sistemski rešavaju probleme vodosnabdevanja i otpadnih voda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.