Komšije udružuju snage sa Rusima: Grade nuklearnu elektranu

Izvor: B92, 18.Jun.2020, 18:54

Komšije udružuju snage sa Rusima: Grade nuklearnu elektranu

Sofija -- Rusija i Bugarska formirale su konzorcijum za izgradnju nuklearne elektrane "Belene".

Bugarska ministarka energetike Temenužka Petkova je izrazila zadovoljstvo zato što je kompanija "Rosatom" potpisala sporazum o saradnji sa "Framatom SAS" i "GE Stim Pauer" u okviru odabira strateškog investitora za projekat nuklearne elektrane "Belene" u Bugarskoj, rekavši da je dobar znak to što se svetski lideri u sferi nuklearne energije spajaju u konzorcijum.

"Bugarski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijer Bojko Borisov je zahvaljujući svojim naporima i reputaciji zaista pobudio poverenje kompanija, a udruženi napori tri kompanije i njihovo zajedničko učešće u projektu izgradnje elektrane 'Belene' postalo je moguće", rekla je ona na sednici parlamenta.

Ona je dodala da je to važan trenutak u datoj proceduri i da je dobra vest to što se tri od pet kompanija objedinjuju u konzorcijum, kao i da bez učešća premijera Bugarska ne bi mogla da se pohvali takvim rezultatom.

Novost o saradnji "Rosatoma" sa stranim partnerima je objavio i sam Borisov.

Kako su preneli iz "Rosatoma", kompanije će udružiti snage kako bi učestvovale u proceduri odabira strateškog investitora za izgradnju "Belene". Ukoliko "Rosatom" izabere strateškog investitora projekta na osnovu tendera, "Dženeral elektrik" će biti razmatran kao partner za opremanje za turbogeneratorska postrojenja i mašinske sale, a "Framatom SAS" kao ključni partner za opremanje automatizovanog sistema za kontrolu tehnološkog procesa za bugarsku nuklearnu stanicu, prenosi Sputnjik.

Procedura odabira strateškog investitora nastavljena je u maju 2019. godine, a prethodno je bila odložena u aprilu zbog koronavirusa, o čemu je Bugarska obavestila "Rosatom". Prema rečima ministarke, u takvim uslovima učesnici projekta nisu mogli da dođu u Bugarsku i da se upoznaju sa neophodnim "osetljivim" informacijama, koje se ne mogu poslati putem interneta.

Ukupno pet kompanija učestvuje u užem izboru u konkursu za odabir strateškog investitora: "Rosatom", francuska kompanija "Framatom SAS", američka "GE Stim Pauer", "Kineska nacionalna nuklearna korporacija" i "Korejska korporacija hidro i nuklearne energije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.