Komšije u panici: Banka propala, novac zarobljen

Izvor: B92, 15.Avg.2020, 13:00

Komšije u panici: Banka propala, novac zarobljen

Skoplje -- Nakon što je Centralna banka Severne Makedonije oduzela dozvolu Eurostandard banci AD Skoplje među štedišama je zavladala panika.

Naime, više od 100.000 računa je blokirano što ih sprečava da povuku sredstva.

Centralna banka je oduzela dozvolu banci zbog nepoštovanja minimalnih zahteva za poslovanje.

Iznervirani deo građana prekjuče je zatražio rešenje pred vratima Eurostandard banke, koju je zapečatila Narodna banka. Građani su ljuti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer kažu da nemaju rezervnih prihoda da bi preživeli ovaj mesec.

U Fondu za osiguranje depozita rekli su da bi građani trebalo da počnu da primaju svoju mesečnu zaradu i štedne uloge najviše za 20 dana, prenosi Bankar.

Centralna banka Severne Makedonije saopštila je da oduzimanje licence Eurostandard banci neće ugroziti stabilnost bankarskog sistema, jer je 30. juna banka imala samo 1,3 odsto ukupne imovine sistema, 1,7 odsto depozita i 1,6 odsto kredita, navodi centralna banka u saopštenju u sredu.

Eurostandard je poslednjih meseci bio pod strogim nadzorom zbog rizika u svom poslovanju, rekla je guvernerka Anita Angelovska-Bezoska tokom onaljn konferencije za novinare.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.