Komšije skraćuju radnu nedelju

Izvor: B92, 17.Jun.2020, 18:23

Komšije skraćuju radnu nedelju

Zagreb -- Mera skraćene radne nedelje trebalo bi da bude predstavljena iduće sedmice javnosti u Hrvatskoj.

Ministar rada Josip Aladrović saopštio je u sredu da bi mera skraćene radne nedelje trebalo da bude predstavljena iduće sedmice, da će moći da je koriste kompanije sa više od 10 zaposlenih, a da će finansiranje po radniku iznositi do oko 265 evra (2.000 kuna).

Kako je Aladrović izjavio na poslovnom doručku Američke privredne komore u Hrvatskoj (AmCham), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radna grupa u kojoj su predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca imala je već nekoliko sastanaka na kojima se mera skraćenja radne nedelje detaljno razrađivala, piše Večernji.

Konsenzus je već postignut i do kraja nedelje trebalo bi da se definišu sve pretpostavke i kriterijumi mere koja će iduće nedelje biti predstavljena javnosti.

Njeno korišćenje će biti moguće od 1. juna pa do kraja godine, a moći će da je koriste poslodavci sa više od 10 zaposlenih, najavio je.

Kao razlog što u toj meri neće moći da učestvuju i kompanije sa manje zaposlenih, Aladrović navodi vrlo tešku kontrolu te mere, apostrofirajući da se mera prvenstveno i odnosi na veće kompanije.

S obzirom na to da mikropreduzetnici čine oko 90 posto korisnika potpora za očuvanje radnih mesta, koje su se isplaćivale za prethodne mesece, Aladrović kaže da će se misliti i na njih te naći način kako ih obuhvatiti nekom merom.

Ministar napominje i da će svi koji su u junu izuzeti iz mera za očuvanje radnih mesta, a imaju generalne pretpostavke za ovu meru moći da je koriste, ali naravno, s druge strane, oni koji bi imali pravo na obe, ne mogu istovremeno obe koristiti.

Cilj mere je da zaštite one radne sate odnosno dane radnika kada oni ne mogu raditi u punom kapacitetu zbog objektivnih okolnosti, poput pada narudžbina, te na taj način ostaviti mogućnost poslodavcu da zadrži svoju radnu snagu, pojašnjava Aladrović.

On podseća da se mera finansira zajmom kroz SURE program Evropske komisije. Još se rade projekcije toga koliko bi mera ukupno mogla koštati do kraja godine, a u trenutnom radnom predlogu mere finansiranje po radniku iznosi do 2.000 kuna, kazao je.

Pojašnjava da će se visina pomoći razmerno računati, od 10 do 50 posto od 4.000 kuna, koliko je do sada iznosila pomoć za očuvanje radnih mesta, pri čemu bi se maksimalne 2.000 kuna isplaćivalo na temelju 50 posto neiskorišćenog radnog vremena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.