Komšije grade najveću solarnu elektranu u državi

Izvor: B92, 23.Jun.2020, 18:29

Komšije grade najveću solarnu elektranu u državi

U Hrvatskoj je danas položen kamen temeljac za izgradnju oko 5,5 miliona evra (41 milion kuna) vredne Solarne elektrane Cres, najveće su izgradnji u Hrvatskoj.

Kamen temeljac položili su hrvatski Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappellii i predsednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić

"Razvoj ovakve infrastrukture, koja pritom prati ekološku dimenziju i prihvatljivost, od izuzetne je važnosti i za turizam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer bez kvalitetne infrastrukture nemoguće je razvijati kvalitetan turizam kojeg usmeravamo u smeru održivog razvoja", izjavio je Gari Cappelli, prenosi tportal.

Solarna elektrana Cres doprineće jačanju sigurnosti snabdevanja električnom energijom i povećanju nivoa energetske samodovoljnosti ostrva Cresa i Lošinja, posebno u razdobljima povećane potrošnje tokom turističkih sezona.

Elektrana snage 6,5 MW godišnje će proizvoditi oko 8,5 miliona kWh električne energije, što odgovara potrošnji oko 2.500 domaćinstava. Gradi se na zemljištu površine 17 hektara, dva kilometra severno od naselja Orlec.

U 13 segmenata pojedinačne snage 500 kW, instaliraće se ukupno 20.330 panela domaćeg proizvođača Solvis. Paneli će se smestiti tako da omogućuju nesmetan prolaz malih životinja unutar ograde sunčane elektrane i ispašu ovaca unutar ograđenog područja.

Projekt SE Cres je do dobijanja lokacijske dozvole razvijala Primorsko-goranska županija, kada projekt preuzima HEP, koji je izgradnju poverio konzorcijumu PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling.

Elektrana će s proizvodnjom početi do kraja godine.

"Uprkos globalnoj krizi izazvanoj koronavirusom, HEP je bez oklevanja nastavio sa realizacijom plana investicija za 2020. godinu koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u istoriji HEP-a, od gotovo pet milijardi kuna. Pritom se najveći deo investicija odnosi na realizaciju obnovljivog scenarija razvoja HEP-a do 2030. godine, u sklopu kojega ćemo izgraditi 1.500 MW proizvodnih kapaciteta. Polovina tih kapaciteta, koja po snazi odgovara Nuklearnoj elektrani Krško, biće u solarnim i vetroelektranama. U ovom trenutku, u izgradnji ili pred početkom izgradnje imamo vetroelektranu Korlat i čak sedam solarnih elektrana", izjavio je Frane Barbarić, predsednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Ukupna ulaganja HEP-a u projekte solarnih elektrana i elektromobilnosti na području Istre i Kvarnera u 2020. godini iznose oko 9,7 miliona evra (74 miliona kuna).

Osim elektrane Cres, u izgradnji je solarna elektrana Marići kod Žminja, snage 1 MW, a uskoro počinje izgradnja i druge faze solarne elektrane Kaštelir u zaleđu Poreča, snage 2 MW. Na ostrvu Cresu HEP razmatra se izgradnja još dve solarne elektrane.

To su SE Cres 2 od 4,14 MW, neposredno u blizini SE Cres te SE Ustrine kod Osora, snage 9,99 MW. Na ostrvu Unijama HEP planira izgradnju sunčane elektrane snage 1 MW sa baterijskim skladištem.

Projekt je deo EU programa INSULAE, a razvija se u partnerstvu HEP-a s Razvojnom energetskom agencijom Kvarner.

Trenutno najveća planirana solarna elektrana na području Istre i Kvarnera je SE Nova Vas, snage čak 40 MW. HEP na tom području uporedo realizuje i niz projekata integrisanih solarnih elektrana na krovovima vlastitih poslovnih i pogonskih zgrada, pa je tako u toku postavljanje elektrana u Malom Lošinju, Krku i Poreču.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.