Komšije grade najduži tunel u regionu VIDEO

Izvor: B92, 19.Dec.2019, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšije grade najduži tunel u regionu VIDEO

Sarajevo -- U BiH će se graditi novih 35 kilometara auto-puta i Tunel Prenj, koji će biti najduži u regionu.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i JP "Autoceste FBiH" objavili su juče obavešenje o raspisivanju tendera za izgradnju deonica Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sever dužine 35 kilometra, kao i Mostar sever - Mostar jug dužine 15 kilometara, čime je započeta procedura odabira izvođača za izgradnju ovih deonica.

Na celoj deonici od Ovčara do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << petlje Mostar jug će se graditi 10 mostova, 12 tunela i dve petlje, prenosi Klix.

Najsloženiji građevinski poduhvat na ovoj deonici je tunel Prenj. Dužina tunela po Idejnom projektu iznosi 10,165 kilometar, što ga čini najdužim tunelom u regionu. Zbog velike dužine prilikom projektovanja i izgradnje, kao i kasnije eksploatacije tunela biće neophodno primenjivanje posebnih mera sigurnosti u tunelima u skladu sa Direktivom 2004/54/EC.

JP "Autoceste FBiH" je kroz saradnju sa finansijskim institucijama za finansiranje izgradnje deonice Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sever osiguralo ponudu za zajedničko finansiranje Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 600 miliona evra. Uz ovakav finansijski aranžman otvara se i mogućnost aplikacije za bespovratna EU sredstva u iznosu do 120 miliona evra.

Za deonicu Mostar sever – Mostar jug je osigurana ponuda za zajedničko finansiranje od strane konzorcija domaćih banaka i (EBRD) u ukupnom iznosu od 240 miliona evra, što otvara mogućnost aplikacije za bespovratna EU sredstva iznosu do 12 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.