Komšijama preti nestašica svinjetine

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 22:26

Komšijama preti nestašica svinjetine

Od prvog registrovanog slučaja 2022. u Severnoj Makedoniji registrovana su 62 žarišta afričke svinjske kuge, a ubijeno je više od 14.000 svinja.

Ako male farme svinja ozbiljno ne shvate preporuke u vezi s sprovođenjem mera protiv afričke svinjske kuge, zemlja bi mogla da ostane bez svinjskog mesa, rekli su ovih dana učesnici kursa o održivoj tehničkoj pomoći u naporima za suzbijanje afričke svinjske kuge u Severnoj Makedoniji u organizaciji Agencije za hranu i veterinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
, prenosi agencija MIA. Učesnici radionice rekli su da se mesečno pojave jedna ili dve nove infekcije u neregistrovanim, malim obiteljskim poljoprivrednim gazdinstvima koja ne paze previše na biosigurnosne mere.

"Problem sa svinjskom kugom traje već dve godine i visok je postotak zaraženosti u svim delovima zemlje. Nažalost, mali poljoprivrednici, oni koji nisu registrovani, ne shvataju u potpunosti poruke Agencije za hranu i veterinarstvo, a pogođena su i veća gazdinstva.

"Bolest nije zoonoza, ali utiče na ekonomiju i ako se ovako nastavi, mogli bismo ostati bez svinjetine na makedonskim trpezama. Zato naglasak treba staviti pre svega na male farme, kako bismo podigli svest, kako bismo se zajedno borili protiv ovog gorkog problema", rekao je predsednik Udruženja svinjogojskih farmi "Makedonska svinja" Bojan Georgievski, prenosi Poslovni dnevnik.

Voditelj Agencije za hranu i veterinarstvo Nikolče Babovski rekao je da Agencija poziva poljoprivrednike, lovačke udruge i koncesionare lovišta da provedu biosigurnosne mere.

"Od prvog slučaja bolesti u Evropi 2014. godine pa do danas kroz sisteme dojave stalno viđamo nova žarišta, pa tako i kod nas. Od prvog slučaja u zemlji, 2022. godine, evidentirana su 62 žarišta, a ubijeno je preko 14.000 svinja. To je značajan broj za našu privredu”, rekao je Babovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.