Kompanije pod pritiskom: Sprema se oluja

Izvor: B92, 21.Avg.2023, 13:02

Kompanije pod pritiskom: "Sprema se oluja"

Pad stambene izgradnje u Nemačkoj se nastavlja, zaključak je danas objavljenog istraživanja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

U julu se 40,3 odsto građevinskih kompanija u Nemačkoj žalilo na nedostatak porudžbina za izgradnju stanova, što predstavlja porast u odnosu na jun, kada je iste probleme prijavilo 34,5 odsto firmi.

Pre godinu dana, u julu 2022. godine, je samo 10,8 odsto kompanija saopštilo da nema dovoljno narudžbina.

"Sprema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se oluja. Nakon mnogo godina ekspanzije, više kamatne stope u drastičan rast troškova guše stambenu izgradnju", rekao je šef istraživanja IFO, Klaus Volrabe.

Od proleća 2022. godine zabeležen je ogroman broj otkazivanja narudžbina u stambenoj izgradnji.

U julu se 18,9 odsto kompanija u Nemačkoj žalilo na otkazane projekte, a u junu 19,2 odsto, dok dugoročni prosek iznosi samo 3,1 odsto.

Ako pogledamo samo period do 2021. godine, procenat otkazivanja narudžbina u stambenoj izgradnji je bio samo 1,5 odsto.

"Kompanije za izgradnju stanova su pod ogromnim pritiskom. Postojeće porudžbine se stalno otkazuju, a istovremeno stiže sve manje novih narudžbina", dodaje Volrabe.

Ova situacija predstavlja pretnju za mnoge kompanije.

Najnovije istraživanje je pokazalo da 10,5 odsto nemačkih firmi u stambenoj izgradnji ima finansijske probleme, što je dvostruko više nego prethodne godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.