Komiko oil ipak u Smederevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2012, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Komiko oil" ipak u Smederevu

SMEDEREVO -

Skupština grada Smedereva izdala je danas američko-holandskoj kompaniji Komiko oil u zakup na 99 godina 113 hektara za izgradnju rafinerije.

Odbornici su prihvatili izmenjen predlog Ugovora o zakupu kojim su precizirana prava i obaveze kompanije, pre svega da ne može da uđe u posed dok ne isplati 652 miliona dinara, kolika je bila ponuđena cena.

Zamenica gradonačelnika Smedereva Jasna Avramović rekla je agenciji Beta da će gradonačelnik s Komiko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oilom potpisati ugovor o davanju u zakup zemljišta.

"Sada se očekuje da gradonačelnik s kompanijom potpiše ugovor koji je od prethodnog izmenjen u 14 tačaka" rekla je Avramovićeva.

Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte je 100.000 barela. U rafineriji će se proizvoditi gorivo u skladu sa standardima EU: bezolovni benzin, evrodizel, TNG i avio-gorivo.

Planira se da se to gorivo izvozi u zemlje regiona, o čemu su već potpisana dokumenta, a ukoliko se ukaže potreba, prodavaće se i u Srbiji.

"Rafinerija nafte Smederevo" trebalo bi da ima 550 zaposlenih, što je predviđeno Planom prostornog planiranja posebne namene koji je utvrdila Vlade Srbije, dok će indirektno za rafineriju raditi oko 3.000 ljudi.

Komiko oil je na dobijanje zemljišta u zakup čekao tri godine zbog sporova u lokalnoj vlasti u Smederevu oko toga da li tom gradu treba rafinerija ili ne. Opozicija je bila protiv izgradnje rafinerije, a kao osnovni razlog je navodila zagađenje.

Prethodni ugovor o zakupu zemljišta Skupština Smedereva je odbacila u januaru ove godine.

Na vlasti u Smederevu je koalicija DS (14 odbornika), Pokret za Smederevo (12), SPS sedam, SPO i Smederevska demokratska stanka (SDS) sa četiri odbornika.

U opoziciji su DSS (šest), Koalicija za bolje Smederevo (tri odbornika), SRS (15), Ujedinjeni regioni Srbije (pet), Srbija 21 (tri odbornika). U Skupštini grada je i jedan nezavisni odbornik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.