Izvor: B92, 27.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko košta plaćanje karticom

Beograd -- Građani se prilično lako odlučuju na kupovinu tzv. plastičnim novcem, platnim karticama, iako su kamate na kreditne kartice do 30%

Prema poslednjim podacima, broj kartica u Srbiji popeo se na skoro pet miliona. Iako se kamate na godišnjem nivou kreću za kreditne kartice i do 30 odsto, odnosno od 1,3 do tri odsto mesečno, to mnoge ne sprečava da neumereno troše.

Veoma malo građana zapravo zna kolike kamate plaćaju kada kupuju kreditnim karticama. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Uglavnom su sada već navikli da im je kartica "najbolji prijatelj", koji je tu kad god da zatreba.

Ljubica Banović, iz Komercijalne banke, kaže da je komfor koji kreditna kartica nudi razlika u proviziji u odnosu na gotovinu. "Na to utiče niz faktora, od cena kapaciteta i želje banke da agresivno nastupi na tržištu do procena o minimumu isplativosti", kaže ona.

Budući da je broj platnih kartica dostigao pet miliona, stručnjaci kažu da je i to jedan od dokaza da građani neumereno troše kada plaćaju plastičnim novcem. Mnogi zbog toga ubrzo završe u nedozvoljenom minusu, s blokiranim računom, a tada zbog dugova nastaju pravi problemi.

Vesna Tomić, psihologinja u Institutu Batut, kaže da je uvek lakše platiti karticom jer nema direktnog kontakta s novcem. "To olakšava kupovinu i trošenje. Kad imate novac u rukama, izbrojite ga dva puta, dok je s karticom mnogo lakše", kaže ona.

Banke zarađuju i na onima kojima je draža gotovina jer svuda ima bankomata, na kojima se takođe plaća provizija ako se podiže novac sa bankomata druge banke, kod koje nije otvoren račun sa kog se podiže novac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.