Koliko gubimo obradivog zemljišta?

Izvor: B92, 07.Dec.2012, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko gubimo obradivog zemljišta?

Beograd -- Srbiji se, prema procenama, godišnje gubi oko 25.000 hektara obradivih površina zbog gradnje puteva i podizanja različitih objekata na najboljim parcelama.

Srbija ima oko pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, a od toga se zvanično vodi da je oko 4,2 miliona hektara obradivih oranica.

Ranije izneti podaci pokazuju da naša zemlja po stanovniku poseduje čak 0,56 hektara, što je znatno više nego, na primer, u Holandiji i Nemačkoj, navedeno je u radu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Branislava Gulana iz Privredne komore Srbije i Danila Tomića sa Visoke poslovne škole u Novom Sadu.

"Realno, mi nemamo više tolike obradive površine. Kolike su tačno, utvrdiće se posle popisa u poljoprivredi koji je u toku", istakao je Gulan.

Neobrađeno ostaje više od 400.000 hektara, "što sebi ne dozvoljavaju ni mnogo razvijenije zemlje od Srbije", dodao je Gulan.

On je ukazao da i to, između ostalog, značajno utiče na oscilacije u proizvodnji od rasta pa do pada proizvodnje u agraru od 20 odsto.

Smetnju predstavlja i mali posed, koji u proseku iznosi ispod tri hektara, smanjeno unošenje organske materije zbog nedostatka stoke i stalna degradacija zemljišta izazvana vodom i vetrom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KRITIČNO: Nestalo 25.000 hektara njiva

Izvor: Kurir, 08.Dec.2012, 08:11

U Srbiji se svake godine zbog nelegalnih objekata i izgradnje puteva izgubi ogromna površina obradivog zemljišta. Rezultat je 20 odsto manja proizvodnja..TARA - Kritično...U Srbiji se, prema procenama, godišnje gubi oko 25.000 hektara obradivih površina zbog bespravne izgradnje puteva, kao i podizanja...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.