Izvor: B92, 07.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko duguju Srbija i Kosovo

Beograd -- Ukupan spoljni dug Srbije na kraju 2006. bio je 19,6 milijardi dolara, od čega 1,18 milijardi predstavlja dug Kosova.

U taj dug uračunat je, pored dugovanja za koja garantuje država i koja se izmiruju iz budžeta Srbije, i privatni dug koji treba da otplaćuju pravna lica koja su se zadužila u inostranstvu.

Pre šest godina spoljni dug Kosova bio je 1,7 milijardi dolara, a smanjen je za 500 miliona dolara nakon otpisa dela potraživanja Pariskog i Londonskog kluba poverilaca i otplatom 130 miliona dolara iz budžeta Srbije, jer je od 2002. godine redovno izmirivala kosovski dug iako nije imala nikakve prihode sa tog dela teritorije.

Opširnije na biznis portalu B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.