Koliko će nas košati cigareta uz kafu?

Izvor: B92, 04.Jan.2018, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko će nas košati cigareta uz kafu?

Iako se očekivalo da će već prvog radnog dana nove godine zbog povećanja, odnosno usklađivanja akciza, biti skuplji neki proizvodi, promena nije bilo.

Doduše, gotovo je izvesno da će cene cigareta biti više jer prodavci ukazuju da se očekuje poskupljenje, ali da najave za povećanje cena drugih proizvoda za sada nema.

Eventualno povećanje cene kafe moglo bi da usledi jer počinje primena godinu dana ranije usvojenog Zakona o akciznim markicama, a to znači da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi od sada na rafovima prodavnica, ali i pržionica u Srbiji trebalo da bude kafa obeležena akciznim markicama. Od uvođenja akciznih markica na kafu država očekuje da se ove godini slije oko 4,5 milijardi dinara, a cilj je da se utiče na smanjenje sive ekonomije u ovoj oblasti.

Ipak, da li će zbog obeležavanja kafe akciznim markicama ovaj, u Srbiji veoma omiljeni napitak, poskupeti videće se, a veoma brzo će se znati i da li će sadašnje akcize na kafu koje iznose 85,75 dinara za kilogram nepržene i 107,18 dinara zo kilogram pržene, usklađivati s troškovima života. Naime, neki od najvećih proizvođača kafe su i incirali da se se ovaj proizvod, baš zbog borbe protiv sive ekonomije, obeležava akciznim markicama, ističući da će taj trošak ići na njihov račun. Ipak, valja sačekat i i videti da li će proizvđači i distributeri crnog napitka to i učiniti ili će obavezno o beležavanje svakog pakovanja kafe akciznom markicom koštati potrošače.

Koliko će ovaj trošak uticati na cenu kafe teško je reći jer se cena razlikuje i zavisi i od vrste kafe, proizvođača i od mesta gde se kupuje, pa je za pakovanje od 100 grama potrebno od oko 90 dinara, pa i do iznad 100 dinara. Što se tiče cigaraeta, paklica bi trebalo da poskupi u skladu s važećom akciznom politikom za period od 2017. do 2020. godine, koja podrazumeva šestomesečnu promenu, odnoso uvećanje akciza. U godinu iza nas krenulo se s akcizom od 64 dinara po paklici, da bi od jula ona bila uveaćana na 65,50 dinara. Sada je akciza 67 dinara po paklici, a od 1. jula do kraja godine akciza biće 68,50 dinara. I naredne dve godine akciza će se svakih šest meseci uvećavati i od jula 2020. godine biće 74,50 dinara po paklici. Istovremeno, akciza u procentu nije menjana i dalje iznosi 33 odsto od maloprodajne cene cigareta.

Po svemu sudeći, izvesno je da će ispijanje kafe uz paklicu cigareta, uskoro biti skuplje. Koliko, videće se, a pošto je za mnoge građane Srbije to ritual, ne treba očekivati da će poskupljenje značajno uticati na kupovinu ovih proizvoda. Posebno zato što građani Srbije i inače na cigarete odvajaju daleko više novca nego, recimo, za odlazak u pozorište ili kupovinu knjiga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.