Kod poslovnih banaka Železnice Srbije imaju 35 deviznih računa

Izvor: Danas, 17.Avg.2014, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod poslovnih banaka Železnice Srbije imaju 35 deviznih računa

Beograd - Iako bi Železnica Srbije, s obzirom da koristi budžetska sredstva, trebalo da ima jedan devizni račun, u Trezoru, to javno preduzeće kod različitih poslovnih banaka ima otvorenih čak - 35. Sa njih, u desetak dana koji su prethodili smeni generalnog direktora Dragoljuba Simonovića, u više transakcija skinuto je na ime raznih plaćanja gotovo 2,8 miliona evra.

Kako tvrde u Ministarstvu finansija, prema Zakonu o deviznom poslovanju svi korisnici sredstava budžeta >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << „devizne račune vode kod Uprave za trezor u okviru sistema konsolidovanog računa Trezora koji se vodi kod Narodne banke Srbije, osim ako posebnim zakonom ili međunarodnim ugovorom nije drugačije propisano“. Preduzeća mogu imati devizni račun i kod ovlašćene banke, „zbog realizacije plaćanja koja ne mogu da se izvrše preko Narodne banke Srbije, ako to zahteva specifičnost poslova ovog korisnika i ako to odobri ministar nadležan za poslove finansija“. Ali, zašto baš toliki broj, kada i samo održavanje svakog računa ponaosob iziskuje dodatne troškove?

U pomenutom periodu sa deviznih računa Železnice je, između ostalog, prodato 1,6 miliona evra na ime „doplate za plate“. Međutim, u Ministarstvu finansija tvrde da „svako javno preduzeće, kao i Železnice Srbije, vrše obračun i isplatu zarada po Zakonu o radu, koji ne poznaje termin „doplata za zaradu“, pa je potrebno objasniti šta se pod ovim terminom podrazumeva“.

Sa računa je isplaćeno i nešto više od 23.000 evra za „utovar konstrukcije u fabrici Meteorit Bitolj“, kao i troškovi za advokatske usluge zastupanja Železnice u postupku koji se vodi protiv iste firme. Advokatskim kancelarijama Vasko Talevski i Mimoza isplaćeno je po 10.500 evra.

Podsetimo, na izgradnji železničkog mosta preko Velike Morave na Koridoru 10, kod Ćuprije bio je angažovan austrijsko - slovenački konzorcijum Alpina - Meteorit, koji je uradio 40 odsto poslova, ali su radovi obustavljeni nakon što je Alpina bankrotirala. Kako je svojevremeno kazao sada već bivši direktor Simonović, koji je na čelu Železnica od decembra 2012, most je isplaćen u celini pre njegovog završetka, i to po ceni od 10,3 miliona evra, za šta je „odgovorno prethodno rukovodstvo“.

Naime, u Bitolju je ostao zarobljen deo konstrukcije zbog stečaja izvođača, te je Železnica Srbije pokrenula sudski spor pred makedonskim pravosudnim organima i u prvostepenom postupku doneta je presuda u korist srpskog preduzeća. Ipak su Železnice, iako su isplatile most, morale naknadno da plate i transport dela konstrukcije iz ovog makedonskog grada.

Železnice Srbije su prethodne godine poslovale sa gubitkom od 7,7 milijardi dinara, a zajedno sa zavisnim preduzećima taj gubitak je iznosio 8,2 milijarde. Jedino je 2011. zabeleženo poslovanje bez gubitaka, kada je to preduzeće ostvarilo prihod od 27 milijardi dinara. Simonović je nakon poslednjeg finansijskog izveštaja saopštio da su „gubici nastali zbog obračunskih kategorija kao što su amortizacija, zalihe, negativne kursne razlike i rezervisana sredstva po različitim osnovama, koje iznose ukupno čak 8,33 milijardi dinara“, i da bi, da nije toga, „završni račun iskazao dobit od 639 miliona dinara“. On je tada dodao da je „zadovoljan rezultatima“ u poređenju sa 2012. godinom, kada je gubitak iznosio 16,9 milijardi dinara. „Takav rezultat postignut je zahvaljujući smanjenju poslovnih rashoda za 1,25 milijardi dinara“, a tome je doprinelo „smanjenje deviznih dnevnica u prošloj godini za 170.000 evra, troškova službenih putovanja u zemlji za 112 miliona dinara, kao i troškova reprezentacije za 270 odsto“, kazao je tom prilikom Simonović.

U Železnicama je zaposleno 18.225 radnika, a za zarade je prošle godine izdvojeno oko 15,4 milijarde dinara. Bruto troškovi naknada članovima Upravnog i Nadzornog odbora iznosili su 26,6 miliona dinara.

Železnice u prošloj godini nisu imale priliv gotovine, a u 2012. on je iznosio 970 miliona, dok je zabeležen odliv od preko milijardu dinara.

Rashodi za humanitarne, kulturne, zdravstvene, obrazovne, naučne i verske namene, za zaštitu čovekove sredine i za sportske namene prošle godine iznosili su 18,8 miliona dinara, a godinu dana ranije bili su manji za gotovo šest miliona.

Devize u sedam banaka

Prema podacima NBS, Železnice Srbije imaju 19 deviznih računa u Unikredit banci, pet u banci Intesa, dva u Srpskoj banci, po jedan u Komercijalnoj, Jubmes i Aik Niš banci, dok je šest računa otvorenih kod OTP banke blokirano po osnovu prinudne naplate.

Odobrenje ministarstava, pa isplata zarada

Kako je Danasu rečeno u Ministarstvu finansija, za isplatu plata u Železnici primenjuje se Uredba o načinu i kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima, kojom je propisana obaveza ovog preduzeća da pre isplate za određeni mesec donosi ZIP-1 obrazac na overu u Ministarstvo finansija i Ministarstvo rada. „Obrazac ZIP-1 sadrži obračunatu masu zarada za određeni mesec sa elementima obračuna i brojem zaposlenih za koje se vrši isplata“. Takođe, „isplata zarada može se vršiti u skladu sa Programom poslovanja koji je usvojila Vlada“, navode u ovom ministarstvu, i napominju da tek kada je taj obrazac overen, Železnice mogu da isplate zaradu u iznosu koji je naveden.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Šta će Železnici 35 deviznih računa

Izvor: B92, 18.Avg.2014, 12:24

Iako bi kao korisnik budžetskih sredstva trebalo da ima jedan devizni račun u Trezoru, Železnice Srbije kod različitih poslovnih banaka ima otvorenih čak 35...Sa njih, u desetak dana koji su prethodili smeni generalnog direktora Dragoljuba Simonovića, u više transakcija skinuto je na ime raznih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.