Kod nas kuće na selu 2.500 €, a da li biste išli?

Izvor: B92, 04.Nov.2017, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod nas kuće na selu 2.500 €, a da li biste išli?

Dok pojedini odlaze iz sela, drugima je život u njemu blagodet.

Zahvaljujući regionalnom stambenom programu, opština Topola je izbegličkim porodicama obezbedila dom. Jedna takva kuća vredi 9.500 evra. S druge strane, napuštene seoske kuće u Šumadiji se prodaju daleko jeftinije.

"Za nekoga je ovo malo a za mene je ovo vila na Dedinju", kaže Olivera.

Olivera je decenijama čekala da dođe do parčeta svoje zemlje.

"Neverovatno. Znam da imam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << papir i da je to moje i još uvek ne mogu da verujem. Život je na selu je lep.Ja lično volim da se zanimam i sa stokom i sa baštom, kaže.

Tokom rata u BiH zadobila je 24 gelera. I pored bolova u telu Oliveri ne manjka volje za radom. Ključ od kuće će da dobije za neki dan.

Olivera je dobila kuću zahvaljujući Regionalnom stambenom programu i projektu Komesarijata za izbeglice i migracije. Opština Topola je konkurisala i izbeglicama, sa područja BiH I Hrvatske, otkupila četiri kuće. Inače, u Šumadiji ima dosta napuštenih kuća. Uglavnom se prodaju po niskim cenama.

Seoske kuće se prodaju za 2.500, 5.000, 8 ili 10.000 evra. Modernije, luksuzno opremljene i za preko trideset hiljada evra. Dok pojedinima kuća na selu znači početak novog života, za neke Kragujevčane život na selu je za sada, samo lepa želja. Za druge je grad ipak daleko bolja opcija.

"Imam malo dete, ide u vrtić, mnogo mi je bolje"

"Malo kasnije da. Još jedno deset godina dok se deca ne iškoluju teško".

"Treba dosta sredstava za rad. Da se kupi oprema, traktori".

"Imaju ambulantu. Školu, vrtiće. Putevi su malo...tu i tamo".

"Lično za nas mlade ja mislim da je ipak bolje u gradu".

"Kada bi država pomogla otišao bih odmah sutra".

"Planovi postoje ali treba sredstva za život. Na selu ne možete da krenete od nule".


Među ovim šumadijskim brdima i dolinama mnogobrojne kuće čekaju neka bolja vremena, neke nove vlasnike koji če sprečiti da plodna zemlja propada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.