Ko su najveći neprijatelji ruskog lovca Šah-mat?

Izvor: B92, 24.Jul.2021, 16:10

Ko su "najveći neprijatelji" ruskog lovca "Šah-mat"?

Laki taktički avion Su-57, poznat pod nazivom "Šah-mat" ima sve elemente presretača na velikim visinama.

Kako piše Forbs, njegov glavnih zadatak biće uništenje najvećih neprijatelja, a to su američki lovci F-22 Raptor i F-35 Lajtning II.

"Uzmite sve karakteristike u obzir – neupadljivost i velika visina leta i postaje jasno da su isto tako neupadljivi F-22 i F-35 koji lete na velikim visinama glavni ciljevi Šah-mata", navodi se u članku.

Takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << autor, vojni ekspert Tom Kuper, iznosi stav da bez finansijske pomoći spolja Rusija neće biti u stanju da realizuje projekat.

Podsećanja radi, ruska odbrambena korporacija Rosteh i Objedinjena korporacija za izgradnju aviona (OAK) predstavile su u utorak na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu MAKS -2021 novi laki avion pete generacije Šah-mat kompanije Suhoj, prenosi Sputnjik.

Nova letelica proizvodiće se u dve varijante – kao dvosed, ali i kao bespilotna letelica.

Kako se navodi, maksimalno borbeno opterećenje novog ruskog lovca sa jednim motorom iznosi 7.400 kilograma. Karakteristike ruskog aviona mu omogućavaju da leti nadzvučnom brzinom i da bude neupadljiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.