Ko je stvarni vlasnik vrbaskog Mepola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je stvarni vlasnik vrbaskog "Mepola"

VRBAS - Osnovano sumnjamo da Branko Pešut nije stvarni većinski vlasnik Fabrike plastične ambalaže "Mepol" u Vrbasu, jer postoje neke indicije da su pravi vlasnici ove fabrike iz inostranstva i da je on samo njihov eksponent. Čak smo došli i do nekog dokumenta koji, na žalost, nismo u mogućnosti da proverimo - a koji govori da je vrbaski "Mepol" u vlasništvu jednog šiptarskog bosa, koji finansira šiptarsku mafiju i OVK,", rekao je Milan Starović, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sindikata "Solidarnost", na konferenciji za medije Štrajkačkog odbora radnika AD "Mepol", pišu "Večernje novosti".

Pored toga on je izrazio uverenje da će to nadležne institucije u najskorije vreme i proveriti.

Radnici Fabrike za preradu plastične mase AD "Mepol" u Vrbasu, koji su u štrajku već gotovo tri meseca, saopštili su i da je Centar za kontrolu Agencije za privatizaciju naložio Branku Pešutu, vlasniku ovog preduzeća, da isplati otpremninu zaposlenim radnicima koji su stekli pravo na starosnu penziju, kao i da isplati dugovanja i skine hipoteku stavljenu na osnovna sredstva "Mepola".

"Pošto će uskoro uslediti vanredna kontrola privatizacije "Mepola", koju je izdejstvovao Ištvan Pastor, pokrajinski sekretar za privredu, pojaviće se veliki problem za vlasnika. Naime, moraće da se kontroliše kompletno dosadašnje poslovanje ovog preduzeća, a država će morati to da radi i u svoje ime, jer je ona ponovo postala vlasnik deset odsto "Mepola". Tako da bi država kao vlasnikdela ove fabrike trebalo da ima lične interese", rekli su članovi štrajkačkog odbora "Mepola".

Ovom prilikom oni su izrazili i sumnju kako je moguće da se u ovom slučaju toleriše i podstiče kršenje zakona o platnom prometu.

"Račun "Mepola" je blokiran odavno, a sve plaćanje se vrši preko drugih računa. U svemu tome država se pojavljuje kao gubitnik, jer nema kontrolu nad stvarnim obavezama prema njoj samoj, - rekao je Mile Drakulić, član Štrajkačkog odbora Sidikata "Solidarnost" u "Mepolu", gde se privatizacijom broj radnika prepolovio.

Uprkos mnogim preprekama na koje nailaze, štrajkači su rekli da i dalje neće odustati od borbe da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava. Pored toga rečeno je da čitavu stvar oko "Mepola" treba isterati na čistinu i ispitati. Jer, kažu vrbaski plastičari da je njima stalo da njihovog dela od 20 odsto kapitala, i državnih 10 odsto, iz razloga da ako se ne bude obratila pažnja propadaće i mnoga preduzeća, a time i država.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.