Ko je odgovoran za gasnu aferu

Izvor: B92, 23.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je odgovoran za gasnu aferu

Beograd, Novi Sad -- Čedomir Jovanović kaže da su bivši ministri bili svesni posledica prepuštanja Jugorosgasa Rusima. Nismo imali novca za otkup akcija, kaže Velimir Ilić

Dok stranke DSS i G17 smatraju da nisu odgovorne za štetu koju Srbija navodno trpi u poslu sa gasom, LDP nastavlja sa optužbama. Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović kaže da je ta stranka dostavila tužilaštvu dopunjenu dokumentaciju o "gasnoj aferi" i šteti koja je naneta državi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da insistira "na političkom raščišćavanju" celog tog slučaja.

Gostujući u emisiji Kažiprst Radija B92, lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da su tužilaštvu dostavljeni zapisnici sa sednica Jugorosgasa održanih u Moskvi i u Srbiji iz kojih se vidi da je nečinjenjem čitav niz državnih organa dramatično oštetio našu državu.

On navodi da su bivši premijer i pojedini članovi vlade bili svesni štete koja se nanosi time što je Srbija prepustila većinsko vlasništvo u Jugorosgasu Rusima, kao što je u posao sa uvozom gasa uveden posrednik, kojem godinama plaćamo višemilionske sume za proviziju.

"Uz Koštunicu su, naravno, tu učestvovali i tadašnji ministar za energetiku Naumov, bivši ministar za kapitalne investicije Ilić, koji je naknadno počinio sve da bi Srbija sa sebe skinula odgovornost zbog neizvršavanja nekog dela posla”, kaže lider LDP-a.

"Mi smo Rusima promptno dali sve dozvole za gasifikaciju juga Srbije. Tu su učestvovali i potpredesnik vlade Labus, ministar finansija Dinkić. Svi su oni bili akteri tih sastanaka iz kojih je proizašao ovakav haos”, smatra Jovanović.

Dinkić: Jovanović da objavi dokumenta

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić odbacio je tvrdnje lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića da je bio umešan u sklapanje štetnih ugovora za uvoz ruskog gasa i pozvao je Jovanovića da javno objavi dokumenta koja to, navodno, dokazuju.

Dinkić je naglasio da u spornim ugovorima, koje je lider LDP-a danas pominjao, sigurno nema njegovog imena i pozvao ga da, kada utvrdi da njegovog imena nema, najmanje što očekuje od Jovanovića jeste da mu se javno izvini.

Jovanović je u pravu što insistira da javnost treba da zna pravu istinu oko spornih ugovora Srbijagasa sa Jugorosgasom, ali ne treba da se bavi "politikanstvom" i "da smešta" ljudima koji se nisu bavili tim ugovorom sa Rusima, rekao je Dinkić gostujući u Poligrafu.

Dinkić tvrdi da, u vreme dok je bio ministar finansija u vladi Vojislava Koštunice, nikada se nije bavio pitanjima energetike, niti je bio konsultovan na tu temu.

Vlada Srbije nikada nije dala saglasnost nikome da se od Jugorosgasa ne otkupi 25 odsto udela u Jugorosgasu, kao zajedničkom srpsko-ruskom preduzeću, u korist Srbije, istakao je Dinkić i obelodanio da je saznao da je tadašnji direktor Gasproma (Aleksandar Medvedev) ponudio Srbijagasu da otkupi 25 odsto udela u Jugorosgasu i nikada na to nije dobio odgovor.

"To je greška što se Vlada nije izjašnjavala i treba utvrditi da li je to neko namerno uradio, da li je dobio neki novac za to i, ko god je to uradio, treba da odgovara", istakao je on.

Dinkić je podsetio da je sporni ugovor o prodaji 25 odsto udela Jugorosgasu sa naše strane potpisan 18. decembra 2006, a on je još 1. novembra 2006. sa drugim ministrima iz G17 plus izašao iz Vlade, tako da nije ni mogao učestvovati u potpisivanju tog ugovora.

Memorandum o razumevanju iz 18. decembra 2006. potpisan je na osnovu naloga Vlade Srbije, saglasnosti Upravnog odbora Srbijagasa i uz konstataciju da je to uslov da Srbija dobije magistralni gasovod "Južni tok", podsetio je Dinkić i dodao da se u tom memorandumu pominje da će Jugorosgas biti partner Republici Srbiji u izgradnji magistralnog gasovoda.

Pri tom, niko nije obratio pažnju da ćemo zbog toga plaćati nešto skuplji gas iz Rusije, naveo je ministar ekonomije.

G17 odbacuje odgovornost

Iako je lider G17 plus Mlađan Dinkić u to vreme bio član Vlade, a odluku o uvođenju posrednika u posao sa uvozom gasa potpisao Miloš Milanković, bivši direktor Srebijagasa, koji je na to mesto došao kao član G17 plus, u toj stranci navode da oni nisu odgovorni za ovu aferu i ponovo govore o aneksu koji je v.d. direktora Srbijagasa prošle nedelje potpisao u Moskvi.

"Ono što se dešavalo pre dve godine je bila realnost, međutim, činjenica je, u ovom trenutku, da je jedan ugovor napravljen sa direktorom u statusu v.d. i bez saglasnosti Upravnog odbora”, kaže funkcionerka G17 plus Verica Kalanović.

"G17 plus preuzima odgovornost za ono što radi, kao stranka i sa svojim pojedincima, ali mislim da odgovornost treba da bude na onima koji su uradili, u ovom trenutku, potpisivanje ugovora koje nije bilo u skladu sa procedurom”, rekla je ona.

Ni bivši ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić ne misli da je odgovoran.

Zašto je Srbija propustila priliku da uknjiži 25 posto akcija u zajedničkom preduzeću, Ilić kaže da je to zbog toga što je u pitanju prevelika investicija.

"Ne možemo da tražimo da budemo većinski vlasnici a da ne uložimo ništa, jer nemamo novca za tu investiciju”, kazao je Ilić.

Međutim, u LDP-u ostaju pri tvrdnji da su upravo bivše vlade, u kojima su zajedno bili DSS i G17 plus, odgovorne što je provizija koju Srbija Jugorosgasu plaća od 2000. povećana sa 0,2 na 5 procenata, i što tu razliku, koja se meri milionima evra, plaćaju upravo građani Srbije.

"Srbija htela da otkupi akcije"

Gostujući u Vestima u 16 sati TV B92, Zorana Mihajlović-Milanović, bivša savetnica za energetiku u kabinetu potpredsednika vlade Miroljuba Labusa, kaže da je svojevremeno doneta odluka da Srbija kupi 25 odsto akcija u preduzeću Jugorosgas.

Ona kaže da je za obavljanje te transakcije imenovan direktor Energogasa, ali taj posao iz nekog razloga nije obavljen.

Zorana Mihajlović-Milanović odbacuje tvrdnje ministra Ilića da za tu investiciju nije bilo dovoljno novca jer je 25 odsto akcija Jugorosgasa, prema njenim rečima, kupljeno po veoma povoljnoj ceni od četiri miliona evra.

Ona tvrdi da u vreme dok je bila savetnica vicepremijera Labusa nije bilo poznato da će u posao sa gasom biti uključen posrednik, podsećajući pri tom da je Labus vladu napustio u maju 2006, a da je ugovor kojim je uveden posrednik potpisan kasnije.

Zorana Mihajlović-Milanović smatra da je štetno i to što Jugorosgas obavlja iste poslove za koje je ovlašćen Srbijagas, kao i to što kao privatna firma učestvuje u izgradnji magistralnog gasovoda Niš-Pojate.

Čanak: Preispitati posrednike

Lider socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da posredničke kompanije za gas kojima se uslovljava saradnja treba "pretresti i one moraju biti na udaru pravosudnih organa".

On je novinarima u Skupštini Srbije kazao da očekuje da će se otkriti kakva je uloga posredničkih kompanija koje naplaćaju vrlo visoke marže za gas.

"Kada vam neko ko je proizvođač uslovi prodaju time da se između i vas i njega nađe posrednik, a još onda kažu u DSS-u da će ruska strana pokriti maržu, da to nije nikakav problem, onda je sasvim jasno da je u pitanju ono što se na zapadu zove pranje novca", kazao je Čanak.

Na pitanje da li će podržati rebalans budžeta ako Vlada ne prihvati predlog LSV-a, Čanak je kazao da rebalans ima veze sa buduća dva meseca i vezan je za penzije i poljoprivredu.

"Ne bih govorio o tome. Pre bih postavio pitanje budžeta za 2009. godinu, koje sledi samo za dva meseca. Govoriti o rebalansu znači kratkoročno se inatiti, ali budžet koji bi trebalo usvojiti u decembru je nešto gde ćemo onda sasvim sigurno jako zategnuti", kazao je on.

Čanak je prvobitno najavio konferenciju za novinare, ali pošto se do tog trenutka nisu znale odluke Vlade, on je dao izjavu novinarima.

DSS: Rusi plaćaju

Nenad Popović (FoNet)

Uvođenje posrednika za uvoz ruskog gasa u Srbiju bila je želja ruskog partnera, rekao je predsednik Ekonomskog saveta Demokratske stranke Srbije Nenad Popović.

On je, gostujući u Poligrafu, objasnio da četiri odsto provizije koju dobija posrednik Jugorosgas plaća ruski partner, a ne Srbija.

"Cena za Republiku Srbiju je ostala potpuno ista, četiri procenta koje dobija posrednik Jugorosgas ne plaća Srbija i građani Srbije, niti Srbijagas, nego ruski partner. Za Srbiju je cena sa posrednikom ili bez posrednika ostala ista", kaže Popović.

NS optužuje G17

Nova Srbija ocenila je da javnu polemiku o ceni i nabavci gasa i višednevnu raspravu o Jugorosgasu iniciraju "lobiji čiji je cilj da se poništi

gasno-naftni sporazum sa Rusijom".

Nova Srbija je konkretno optužila stranku G17 plus, koja, kako je navedeno u saopštenju, ima za cilj da prikrije neopravdano poskupljenje gasa od 60 odsto.

"Čak moram da dodam, posle uvođenja posrednika, pošto i Srbija ima 25 procenata u zajedničkom preduzeću, Srbija je dobijala i 25 procenata dividendi posredničke kompanije", dodaje Popović.

Demokrate su zahtevale da država ne dozvoli da potpisani aneks stupi na snagu dok o tome ne da svoje mišljenje Vlada.

Koštunica: Vlada nije odlučivala o kupovini akcija

Bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da se Ministarstvo energetike, a ni vlada dok je on bio na njenom čelu, nikada nije izjašnjavala o kupovini 25 odsto akcija "Jugorosgasa", jer takav zahtev nikada nije bio dostavljen.

"Vlasnička struktura 'Jugorosgasa' nikada se nije našla ni pred Ministarstvom energetike, niti pred Vladom Srbije", rekao je Koštunica u emisiji "Studija B", na pitanje zašto Srbija nije kupila 25 odsto vlasništva "Jugorosgasa", nego je "Gasprom" sa 75 odsto udela postao većinski vlasnik tog zajedničkog preduzeća.

Komentarišući tvrdnje da je Upravni odbor NIS-a, maja 2005. godine predložio vladi da kupi 25 odsto akcija "Jugorosgasa", Koštunica je naglasio da na vladi nikada nije bio takav dokument.

Lider Demokatske stranke Srbije je dodao da je posredovanje "Jugorosgasa" bio uslov ruske strane za potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa "Gaspromom" decembra 2006. godine.

Vladi rok od mesec dana za gas

Skupštinski odbor za industriju dao je Vladi rok od mesec dana da preispita odluku o poskupljenju gasa i da istraži posredničku ulogu kompanije Jugorosgas.

Jugorosgas bi na ime provizije za iduću godinu trebalo da dobije 35 miliona evra. Dok ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić kaže da je to šteta za građane Srbije, Nenad Popović, iz DSS-a, tvrdi da četiri odsto provizije, koju dobija posrednik Jugorosgas, plaća ruski partner, a ne Srbija.

Iako deo Vlade iz stranke G17 tvrdi da je direktor Srbijagasa Saša Ilić naneo štetu državi kada je prošle nedelje u Moskvi potpisao aneks vredan 700 miliona evra, uz dodatnu proviziju od 35 miliona evra, ministar za energetiku Petar Škundrić kaže da je aneks nevažeći bez odobrenja Vlade Srbije.

Za razliku od ministra energetike, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić tvrdi da je zbog aneksa ugovora o uvozu gasa otežana pozicija Srbije u pregovorima s Gaspromom.

UPS: Loš signal investitorima

Unija poslodavaca Srbije upozorava Vladu Srbije na značajan porast malverzacija i kriminalnih aktivnosti ljudi koji obavljaju javne funkcije ili su zaduženi za realizaciju javnih poslova.

Iz dana u dan smenjuju se loše vesti, koje otkrivaju korupciju, zloupotrebu položaja i kriminal, navodi se u saopštenju UPS-a.

U jednoj jedinoj nedelji javnost je saznala za visoku proviziju Jugorosgasa i nepovoljan ugovor koji je potpisao predsednik UO Srbijagasa Saša Ilić, za malverzacije oko organizacije Univerzijade u Beogradu i sumnjive tendere i nanamensko trošenje novca u postupcima kupovine skupe medicinske opreme i renoviranja beogradskih klinika, koje je u javnosti iznela Dragana Jovanović, sekretarka za zdravstvo Beograda.

Unija poslodavaca Srbije smatra ovaj trend poražavajućim i očajno lošim signalom koji upućujemo stranim investitorima.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije i predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije Stevan Avramović apeluje na nadležne da uspostave red i zakon i ne dozvole dalju kriminalizaciju društva.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pregled štampe (23.10.2008.)

Izvor: RTS, 23.Okt.2008

Politika: Vlada preispituje cenovnik gasa, Dogovor Beograda i Brisela o Euleksu sve bliži, Srbije će u EU bez Kosova; Novosti: Srbiji bolje dogodine, Nema odluke o KiM pre jeseni; Blic: U novembru izbor novog patrijarha, Todorović zloupotrebio Odbor za bezbednost ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.