Ko je isporučio najviše aviona?

Izvor: B92, 12.Jan.2024, 20:47

Ko je isporučio najviše aviona?

Airbus je u četvrtak saopštio o rekordnim godišnjim narudžbinama mlaznih aviona i potvrdio rast od 11 odsto u isporukama u 2023. godini.

Zadržao je prvo mesto u proizvodnji u odnosu na konkurenta Boeing već petu godinu.

Dok avio prevoznici pokušavaju da obnove flotu, Airbus je rekao da je dobio 2.319 bruto narudžbina i 2.094 neto narudžbina nakon otkazivanja.

Potvrđujući izveštaj Reutersa, rekao je da je isporučio 735 aviona, ostavljajući ostatak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << narudžbina na 8.598.

Izvršni direktor Airbusa Guillaume Faury rekao je da je proizvođač aviona, koji je sporo započeo godinu jer se borio sa uskim lancima snabdevanja, video "povećanu fleksibilnost i sposobnost" u svom industrijskom sistemu.

Dodao je kako je uveren da će Airbus ispuniti cilj od 75 mlažnjaka iz porodice A320neo koji se sastavljaju mesečno 2026. godine.

Dok su narudžbine skočile u odnosu na nivo od pre pandemije zbog velike potražnje za putovanjima, Faury je rekao da ne misli da će Airbus već ove godine povratiti svoje rekordne nivoe isporuka iz 2019. od oko 870 aviona.

"Situacija u prodajnom lancu i dalje je napeta. Poboljšava se, postaje sve bolja, ali takođe letimo sve više dok nastavljamo ubrzavati 2024. godine", rekao je Faury na konferenciji za novinare.

"Odgovornost je ispuniti ovu obvezu da isporučimo ostatak od 8.600 aviona na vreme, kvalitetno", rekao je.

Airbus je rasprodan do kraja decenije za jednoprolazne avione i 2028. za širokotrupne, rekao je Scherer.

Boeing, koji se još uvek oporavlja od sigurnosnog prizemljenja svog 737 MAX-a praćenog nizom problema u proizvodnji i novim delimičnim prizemljenjem 737 MAX 9, rekao je u utorak da je isporučio 528 aviona u 2023. godini. Uknjižio je 1.314 neto novih narudžbi nakon otkazivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.