Ko ima više smeće - obveznica?

Izvor: B92, 08.Avg.2014, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko ima više smeće - obveznica?

Evropa je prvi put u istoriji pretekla SAD po obimu emitovanih obveznica sa visokim prinosima (takozvane smeće obveznice) zbog niskih kamatnih stopa u zoni evra

Emitovanje takvih obveznica je u periodu januar-jun poraslo 34 odsto na godišnjem nivou, a njihova vrednost je dostigla 113 milijardi evra, prenela je agencija Interfaks.

Glavni razlog za plasman tih hartija od vrednosti je kao i ranije, refinansiranje duga, iako analitičari ukazuju da je novo emitovanje povećano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za finansiranje spajanja i akvizicija. U prvoj polovini godine za te namene je emitovano 30 odsto obveznica sa visokim prinosima, u odnosu na 11 odsto godinu dana ranije.

Svoj udeo u emitovanju "smeće obveznica" znatno su povećale evropske banke - 3,7 puta za godinu dana.

Kompanije u Italiji i Španiji emitovale su 3,3 puta više obveznica sa visokim prinosima nego u prvom polugodištu 2013. godine, ukupno za 28 milijardi evra. Istovremeno je emitovanje obveznica na evropskim tržištima u razvoju opalo 63 odsto, usled pada aktivnosti ruskih kompanija.

To što je obim evroobveznica s povećanim prinosima premašio emitovanje takvih obveznica u SAD objašnjava se krajnje niskim baznim stopama Evropske centralne banke i niskom inflacijom u zoni evra, zbog čega je malo verovatno da će banke u skorije vreme podizati te stope.

Mnogi učesnici na tržištu, međutim, očekuju rast stopa u SAD, gde je privreda u mnogo boljem položaju, i to već početkom naredne godine, ukazao je Fič.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evropa prvi put pretekla SAD po obimu smeće-obveznica

Izvor: Capital.ba, 08.Avg.2014

LONDON, Evropa je u prvom polugodištu 2014. godine prvi put u istoriji pretekla SAD po obimu emitovanih obveznica sa visokim prinosima (neinvesticionog nivoa, takozvane „smeće obveznice“) zbog niskih kamatnih stopa ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.