Izvor: B92, 30.Mar.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko ima pravo na obrađivanje zemlje

Bečej -- Radnici PIK Bečej sprečili zemljoradnike da uđu državne oranice za koje imaju ugovore o zakupu sa Ministarstvom poljoprivrede.

Zemljoradnici koji su pre oko godinu i po dana izlicitirali više od 1.200 hektara državne zemlje u srbobranskom ataru, juče su po treći put pokušali da počnu sa obrađivanjem zemlje. U tome su ih sprečili radnici PIK Bečeja, koji je tu zemlju obrađivao do licitaje, ali i nakon nje.

Desetak zemljoradnika dovezlo je na njive >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mašine i traktore, a najavili su da ih neće pomeriti sve dok se "slučaj 1.244 hektara" ne reši, jer, kako su rekli, imaju svu neophodnu dokumentaciju za obrađivanje zemlje koju trenutno koristi privatna kompanija PIK Bečej.

Oni su u njivu ušli sa mehanizacijom sa suprotne strane od mesta gde su radnici PIK-a Bečej postavili blokadu.

Kada su saznali da su im zemljoradnici ušli u njive, oko stotinu radnika PIK-a dobilo je naredbu da brzo odu do tog mesta, pa je preko tek iznikle deteline na drugi kraj pojurilo desetine traktora i jedan policijski "stojadin".

Radnici kombinata okružili su traktore zemljoradnika i blokirali ih kako ovi ne bi dublje ulazili u posed.

Poljoprivrednik iz Temerina Zoltan Feher rekao je da je na spornoj parceli izlicitirao 330 hektara pre godinu i po dana i da mu PIK Bečej još ne dozvoljava da obrađuje zemlju.

"Dva puta pokušali smo da uđemo u posed, sada i treći put i nećemo se pomeriti dok nadležni ne reše slučaj. Imam svu neophodnu dokumentaciju, a u katastru nepokretnosti zavedeno je moje ime kao korisnika parcele i na mene se vodi porez", rekao je Feher.

Poljoprivrednik iz Bečeja Blaža Stajić rekao je da su poljoprivrednici stigli na oranice legalno, ali da im "uzurpatori države i zemlje ne dopuštaju da rade".

"Nema potrebe da nas neko uvodi u posed kad imamo svu validnu dokumentaciju, a neko pokušava da nam otme zemlju koja nije njihova. Nećemo se pomerati odavde dok ne dođe sud ili policija i omogući da radimo, jer se jednom na sve mora staviti tačka", rekao je Stajić.

Direktor PIK-a Bečej Dragan Satarić optužio je funkcionerku G17 plus i nekadašnju ministarku poljoprivrede Ivanu Dulić Marković da je organizovala dolazak zemljoradnika i njihov pokušaj da uđu na njive.

On je rekao da bez pravnog uvođenja u posed neće biti izmene korisnika parcela i ocenio da neko namerno pokušava da uništi kombinat i da PIK ima pravo da i dalje koristi zemlju jer je postupak licitiacije bio "protivzakonit".

"Licitacija je održana u trenutku kada je u PIK-u Bečej trajao tender i iz ovog epiloga je jasno da je organizovana kako bi se kombinatu nanela šteta. Dok sud ne odluči kome zemlja pripada obrađivaćemo je mi, jer nam je to obaveza kao savesnog držaoca", rekao je Satarić.

Problem oko ulaska u zakup 1.244 hektara zemlje traje od decembra 2006. godine kada je opština Srbobran odbila zahtev tadašnjeg ministra privrede Predraga Bubala da se iz postupka licitacije državne zemlje izuzme 1.244 hektara koje je obrađivao PIK Bečej, jer je u tom trenutku kombinat bio u postupku privatizacije.

Zemljoradnici su tada izlicitirali sporne površine, ali do danas nisu ušli u posed jer ih u tome fizički sprečavaju radnici PIK-a.

Kompanija Irva Investicije kupila je PIK-Bečej 2007. godine, za više od 30 miliona evra koji su isplaćeni akcionarima i državi. PIK Bečej obrađuje 11.000 hektara državnog zemljišta i 3.000 hektara svog zemljišta, zapošljava 2.300 radnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.