Knjaz Miloš dobio novog vlasnika

Izvor: RTS, 20.Avg.2019, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Knjaz Miloš" dobio novog vlasnika

Kompanija "Knjaz Miloš" u Aranđelovcu postala je deo porodice američkog "Pepsika" i češkog proizvođača bezalkoholnih pića "Motoni 1873". U preduzeću "Knjaz Miloš", koje je pre nekoliko godina promenilo vlasnika, 800 zaposlenih proizvodi 30 marki pića, a posle ovog preuzimanja, aranđelovačka mineralna voda prodavaće se u 200 zemalja.
Knjaz je od danas u familiji "Pepsika", u čijem sastavu su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i "Starbaks sokovi", "Granini", čips "Leis".

Ugovor o prodaji, u ambasadi Češke u Beogradu, potpisali su vlasnik "Knjaza" Andrej Jovanović, direktor "Motonija" Alesandro Paskval i potpredsednik "Pepsika" Kristof Gij. Od preuzimanja pre četiri godine od fonda "Mid Jurop partnersa" aranđelovačka firma je postala dva i po puta efikasnija i profitabilnija.
Postala je regionalni igrač i došlo je vreme da bude u društvu najjačih firmi na svetu. Baš kao nekada fabrika čipsa koja je prodata "Pepsiku".
"Kad pričamo da se odričemo naših brendova na policama u Srbiji da to prelazi u strane ruke. Evo vam odgovor na to. Ja sam sa 'Marbom' u Hrvatskoj bio 11. brend na polici koja je bila vezana za čipseve i slične proizvode. Oni su zvanično na poziciji broj jedan", rekao je Andrej Jovanović, vlasnik "Mid Jurop partners".
Doskorašnji vlasnik "Knjaza" "Mid Jurop partners" najavljuje da će novac od prodaje reinvestirati u "Imlek" i napraviti od njega najmoderniju mlekaru u svetu.
Kupovina iz trećeg pokušaja 
Da je "Knjaz" dobro radio i bio tražen brend, potvrđuje podatak da su ga sadašnji vlasnici kupili tek iz trećeg pokušaja.
"Vidite da je logo 'Knjaza' Miloša na vrhu naših proizvoda u svetu jer je brend koji kvalitetom to zaslužuje. Kupili smo slične firme u Bugarskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i trideset puta uvećali proizvodnju. Kada je reč o broju radnika, nema otpuštanja, već samo većeg obima posla i više zaposlenih", naveo je Alesandro Paskvale, vlasnik "Matonija 1873".
Prema rečima direktora "Pepsika" Kristofa Žilija, ta kompanija prodaje milijardu komada proizvoda dnevno širom sveta.
"'Knjaz Miloš' je bio regionalno najpoznatija mineralna voda. Neki regionalni brendovi ostaće regionalni, ali od danas će mineralna voda biti svetski poznata, kao što je 'pepsi maks' kao i ostali inovativni proizvodi", istakao je Žili.
"Knjaz" je godišnje prihodovao 75 miliona evra.
Novi vlasnik se obavezao da će nastaviti, ne samo proizvodnu već i ulogu u razvoju lokalne zajednice.
"Kompanija 'Knjaz Miloš' svake godine uplati, prošle godine je uplatila u budžet Republike Srbije 11 miliona evra. Ove godine, ako se ne varam, to će biti i više", rekao je predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež.
Kupovina "Knjaz Miloša" prethodi poseti predsednika Češke Miloša Zemana Srbiji, koji u septembru dolazi sa predstavnicima 50 velikih kompanija. Češka je, kaže ambasador Tomaš Puhta, četvrti investitor u Srbiji, a robna razmena dveju zemalja oko milijardu evra godišnje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Knjaz Miloš" dobio novog vlasnika

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Avg.2019, 07:59

Kompanija "Knjaz Miloš" u Aranđelovcu postala je dio porodice američkog "Pepsika" i češkog proizvođača bezalkoholnih pića "Matoni 1873".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.