Klijenti u Srbiji ne treba da brinu

Izvor: Blic, 25.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klijenti u Srbiji ne treba da brinu

Nakon otkrivanja i jučerašnjeg objavljivanja prevare službenika francuske „Sosijete ženeral banke" od 7,15 milijardi dolara, komitenti te banke u Srbiji ne treba da brinu jer to neće imati negativnog uticaja na poslovanje banke kod nas.



Prevaru jedne od vodećih francuskih banaka obavio je službenik („trejder") banke koji je bio u stanju da prikrije zloupotrebu kroz složenu operaciju lažnih transakcija. Trgovanje akcijama „Sosijete ženeral >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grupe" bilo je zaustavljeno juče, nakon čega je ovaj francuski bankarski gigant objavio da je diler odgovoran za zloupotrebu 4,9 milijardi evra, odnosno 7,15 milijardi dolara.

Banka kaže da je jedan njen diler, čije ime nije navedeno, izveo „masivne nepropisne radnje" u trgovini evropskim akcijama koja je bila „izvan opsega njegovog rada", a zatim stvorio lažne transakcije da bi sakrio prevaru, prenose agencije.

Uprava nije prihvatila ostavku koju je ponudio predsednik banke Daniel Bouton. Cena akcija banke pala je za 4,1 odsto, na 79,08 evra, što je najniže od maja 2005. godine, čime je tržišna vrednost „Sosijete ženerala" spala na 36 milijardi evra. Od početka godine deonice banke su skliznule za 20 odsto, pre svega zbog očekivanih daljih otpisa dugovanja.

- Naši komitenti u Srbiji ne treba da brinu jer ovaj slučaj koji je otkriven u Francuskoj neće imati nikakav uticaj na poslovanje „Sosijete ženeral banke" ovde - ističe Dragoslav Veličković, direktor brokerskih poslova „Sosijete ženeral banke Srbije".

Kako se ističe u saopštenju te banke, „kao i u dosadašnjih 30 godina poslovanja banke u Srbiji, aktivnosti će biti usmerene na dalji razvoj banke i održanje nivoa profesionalnosti i kvaliteta usluga svim našim klijentima".

Zbog ove zloupotrebe, „Sosijete ženeral grupa" umesto da uknjiži pozitivan rezultat poslovanja za 2007. godinu, tokom koje je ostvarila profit od 5,5 milijardi evra, dobit će joj biti smanjena i iznosiće 700 miliona evra profita.

- U poslednja tri dana izvršena je dokapitalizacija banke od 5,5 milijardi evra. Dve velike međunarodne banke „J. P. Morgan" i „Morgan Stanlej" bile su garant ove operacije, što govori o snazi i značaju „Sosijete ženeral grupe". Na ovaj način otklonjene su posledice zloupotrebe i obezbeđeni su uslovi za nastavak prosperitetnog razvoja cele grupe - ističu u „Sosijete ženeral Srbija".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.