Kipar mora da se drži reformi

Izvor: B92, 11.Jan.2013, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kipar mora da se drži reformi

Nikozija -- Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Kipar da se drži ekonomskih reformi, dva dana nakon što je poručila da ta zemlja ne može da očekuje poseban tretman.

Merkelova, koja u lučkom kiparskom gradu Limasol učestvuje na samitu centralno-desničarske Evropske narodne partije, takođe je navela da se o paketu pomoći, navodno vrednom 17 milijardi evra, "neće raspravljati u ovom trenutku", prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je agencija AP.

"Poručiću Kipru da on, sa jedne strane, mora da prati reforme, dok je, sa druge strane, potrebna solidarnost ostalih evropskih zemalja", navela je ona.

Merkelova nije precizirala koje to reforme Kipar mora da preduzme, a Nikozija je već pokrenula bolne mere štednje, vredne preko milijardu evra, u skladu sa zahtevima kreditora iz evrozone.

Bonitetna agencija "Mudis" je sinoć snizila kreditni rejting Kipra za tri stepena, na Caa3 sa B3, navodeći kao razlog očekivani rast vladinog dužničkog tereta.

Kresanje rejtinga podstaknuto je i time što se očekuje da će kiparskim bankama biti potrebna veća pomoć nego što se prvobitno mislilo.

Potez "Mudisa" poslednji je u nizu sniženja rejtinga prezaduženog Kipra od strane tri najveće bonitetne agencije.

Rusija je saopštila da je spremna da ublaži uslove zajma koji je 2011. godine dodeljen Kipru.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov je rekao da se to odnosi na zajam od 2,5 milijardi evra, koji je ta ostrvska zemlja dobila od Rusije u 2011. godini. Siluanov je rekao da on i lideri Evropske unije počinju pregovore o smanjenju tereta javnog duga Kipra, koji čini skoro 90 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u toj zemlji.

"Radićemo sa evropskim zemljama na koracima koji mogu biti preduzeti radi postepenog vraćanja duga Kipra", rekao je Siluanov.

Kipar, čiji se bankarski sektor nalazi na ivici kolapsa, obratio se prošle godine Rusiji za pet milijardi evra zajma.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je prošle nedelje da Rusija ima novac za Kipar, ali da je potrebno da budu preduzete koordinisane akcije sa evropskim zemljama sa ciljem dovođenja kiparske ekonomije na pravi put.

Pojedini analitičari smatraju da je Moskva posebno zainteresovana za pružanje pomoći Kipru, zbog bliskih veza koje to ostrvo ima sa velikim ruskim kompanijama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Merkelova traži rezultate od kiparskih vlasti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jan.2013

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da Kipar mora da napravi pomak u privrednim reformama ukoliko želi da i dalje dobija pomoć od međunarodnih kreditora. Merkelova, koja je danas doputovala na Kipar gde će učestvovati na skupu evropskih konzervativnih partija, poručila je kiparskim...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.