Kipar klizi u sve dublju recesiju

Izvor: B92, 13.Feb.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kipar klizi u sve dublju recesiju

Recesija na Kipru je u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu produbljena, jer je bruto domaći proizvod zemlje pao za 0,7 odsto u odnosu na prethodno tromesečje.

Reč je o 14. uzastopnom kvartalu negativnog privrednog rasta kiparske privrede, i o najvećem usporavanju za poslednjih godinu dana, prenosi agencija Frans pres.

Na godišnjem nivou, BDP Kipra je u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju pao za 1,9 odsto, nakon pada od 1,8 odsto iz prethodnog kvartala. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Evropska komisija je u novembru snizila prognozu privrednog rasta Kipra za 2015. godinu na rast od 0,4 odsto u odnosu na prethodno projektovanih 0,9 odsto, navodeći kao razlog visoku stopu nezaposlenosti i veliku količinu "lošeg" duga.

Kako podseća francuska agencija, "trojka" međunarodnih kreditora, Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond su u martu 2013. godine uputili paket pomoći Kipru kako bi sprečili bankarski kolaps u toj zemlji.

U zamenu za dobijanje finansijske pomoći, zvanična Nikozija je pristala na oštre mere štednje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kipar klizi u sve dublju recesiju

Izvor: Capital.ba, 13.Feb.2015

NIKOZIJA, Recesija na Kipru je u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu produbljena, jer je bruto domaći proizvod (BDP) zemlje pao za 0,7 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazali su danas objavljeni podaci kiparske kancelarije za statistiku. Riječ je o 14. uzastopnom kvartalu negativnog privrednog...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.