Kinezi uložili u svet 56 mlrd. USD

Izvor: B92, 02.Nov.2010, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi uložili u svet 56 mlrd. USD

Peking -- Kineske kompanije su uložile 56,5 milijardi dolara van Kine tokom prošle godine i zaposlile 438.000 radnika.

"Kineski ulagači su doneli ne samo kapital i tehnologiju već i mogućost zapošljavanja i prihod od poreza", rekao je zamenik ministra trgovine Čen Djian.

Vlade u Africi, Latinskoj Americi i drugde pozdravljaju kineska ulaganja u rudarstvo i druge industrije.

Ali, u nekim zemljama je kinesko prisustvo izazvalo sukobe oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontrole nafte, gasa i drugih izvora, kao i pritužbe da lokalne sredine dobijaju suviše malo od ekonomske dobiti.

Peking ohrabruje kineske kompanije bogate gotovinom zarađenom u privrednom procvatu, da se šire van zemlje i tako razgranaju ekonomiju koja zavisi od izvoza i ulaganja.

Kineski ulagači uglavnom ciljaju na naftu, gas i rude, ali se šire i na robnu proizvodnju, nekretnine i druge sektore.

Sve veće poslovno prisustvo Kine u svetu znači otvaranje radnih mesta u Africi i SAD, izjavili su predstavnici vlade u Pekingu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.