Kinezi Egipćanima grade novu prestonicu

Izvor: B92, 07.Sep.2015, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi Egipćanima grade novu prestonicu

Egipat je sa kineskom građevinskom korporacijom Čajna konstrakšn potpisao sporazum o izgradnji dela planirane nove administrativne prestonice istočno od Kaira.

To je za Rojters potvrdio egipatski ministar za investicije Ašraf Salman.

Memorandum o razumevanju podrazumeva da će kineska kompanija proučiti prospekte za izgradnju i finansiranje administrativnog dela nove prestonice, koja će uključivati ministarstva, vladine agencije i kancelariju predsednika države.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Egipat je prethodno saopštio da će u projektu učestvovati i kompanija Kapital siti partners iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kojom je okvirni sporazum pospisan tokom ekonomskog samita u Egiptu u martu.

Izgradnja nove prestonice jedan je od niza "mega-projekata" koje je najavio predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi u cilju privlačenja stranih investicija i otvaranja novih radnih mesta u zemlji sa populacijom od 90 miliona.

Novi grad, koji Egipat planira da izgradi u narednih pet do sedam godina i čija bi izgradnja koštala 45 milijardi dolara, nailazi na brojne kritike Egipćana koji smatraju da je nepotreban i loše zamišljen.

Projekat bi trebalo da bude veličine Singapura i da uključuje aerodrom veći od londonskog Hitroua, građevinu višu od Ajfelovog tornja u Parizu i više od 10.000 kilometara bulevara, avenija i ulica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.