Kineski plus 10x veći, ali to nije dobro

Izvor: B92, 13.Apr.2016, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski plus 10x veći, ali to nije dobro

Peking -- Kineski izvoz je porastao u martu ove godine prvi put u devet meseci, što je znak da prognoze za drugu najveću ekonomiju sveta mogu biti poboljšane.

Prema poslednjim podacima kineske Uprave carina, kineski izvoz je skočio u martu 11,5 odsto u odnosu na godinu dana ranije, na 160,8 milijardi dolara, nakon pada od 25 procenata u februaru, izveštava agencija AP.

To je prvi međugodišnji uspon izvoza od juna 2015. godine, navodi američka agencija i napominje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ipak treba imati u vidu nisku uporednu bazu, budući da je u martu prošle godine zabeležen neuobičajeno veliki pad izvoza.

Istovremeno, uvoz je u martu ove godine pao 17. mesec zaredom, premda sporijim tempom, spustivši se za 7,6 odsto na godišnjem nivou na 131,0 milijardi dolara.

Spoljnotrgovinski suficit je tako u martu dostigao 29,9 milijardi dolara, što je gotovo 10 puta više u odnosu na isti lanjski mesec.

Kako napominje AP, ukupna spoljnotrgovinska razmena Kine u prvom kvartalu 2016. je ipak slabija za 11,3 procenta u poređenju sa istim prošlogodišnjim tromesečjem.

Investitori su, prema francuskoj agenciji AFP, pozitivno reagovali na najnovije kineske spoljnotrgovinske pokazatelje, podstakavši rast glavnog kompozitnog indeksa Šangajske berze za visokih 2,3 procenta u popodnevnim satima trgovanja.

Podaci o uvozu i izvozu stigli su uoči izveštaja o bruto domaćem proizvodu Kine u prvom kvartalu, koji se očekuje u petak, a koji će, prema prognozi ekonomista u anketi AFP-a, pokazati dalje usporavanje kineskog privrednog rasta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Usporavanje kineske trgovine obara akcije

Izvor: RTS, 13.Apr.2016

MMF je četvrti put u proteklih godinu dana revidirao prognoze i za ovu godinu predvideo manji globalni ekonomski rast. Kina saopštava da je njena spoljna trgovina u prvom tromesečju ove godine zabeležila veliki pad. Iako je vest ublažena podatkom da je u martu izvoz ponovo porastao, na svetskim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.