Kina: Evrozona bi mogla da se uruši

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2011, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Evrozona bi mogla da se uruši

PEKING -

Evrozona bi mogla da se uruši ako njene članice ne budu zajedno radile na rešenju problema prezaduženosti, ali je Kina zadovoljna što Nemačka i Francuska sarađuju na otklanjanju te opasnosti, izjavila je danas zamenica kineskog ministra spoljnih poslova, Fu Jing.

Kineski lideri, na čelu sa premijerom Venom Đibaom, više puta su izrazili poverenje u evrozonu, iako su komentari zvaničnika i medija takođe odražavali određenu nervozu oko ekonomske budućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zone evra, preneo je Rojters.

Fu je u intervjuu jednom nemačkom časopisu, koji je danas prenet na Internet sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova, rekla da su problemi evrozone bili tema razgovora između njenih kolega i nje.

"Zapad prolazi kroz poteškoće, ali Evropa i SAD su u prošlosti prebrodili mnoge nedaće", izjavila je Fu i dodala: "Sudbina privreda Zapada će imati posledice i po Kinu. Nivo naše međuzavisnosti je veoma visok, a šteta po Zapad ne znači korist za Kinu. Svi smo u istom čamcu."

Kineska zvaničnica je istakla kako je dobra vest da su nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Nikola Sarkozi potpisali zajedničku deklaraciju, misleći na plan Nemačke i Francuske o većoj integraciji evrozone, objavljen prošle sedmice.

"Zajednički stav kolega sa kojima sam razgovarala je da, ako evropske zemlje budu zajednički radile na rešenju problema, EU će nastaviti da napreduje i da se integriše, a u suprotnom bi evrozona mogla da propadne", rekla je Fu.

Evropska unija je najveći trgovinski partner Kine, a vrednost njihove robne razmene je lani iznosila 395 milijardi evra ili 13,9 odsto više nego 2009. godine. Pored toga, oko trećine kineskih deviznih rezervi od ukupno tri biliona dolara su u evrima, procenjuju analitičari.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kineski brodovi u japanskim vodama

Izvor: S media, 24.Avg.2011, 12:26

Nakon što su kineski brodovi uplovili u vode blizu japanskog ostrva Senkaku, uložen je snažan protest kineskoj ambasadi iz japanskog ministarstva inostranih poslova. Ovakvi "incidenti" nisu novina jer Kina i Japan su još od prošle godine u zahladnelim odnosima kad je uhapšen kineski kapetan čiji...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.