Kina ulaže u Latinsku Ameriku

Izvor: GdeInvestirati.com, 12.Jan.2015, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina ulaže u Latinsku Ameriku

PEKING - Kina u Latinskoj Americi igra sve važniju ulogu. U sljedećih deset godina planirane su investicije u visini od 250 milijardi evra.

Put od Kine do Južne Amerike je dug. Sam let traje više od jednog dana. Ipak, to ne menja činjenicu da su veze između Kine i Latinske Amerike sve čvršće.

To je pokazala i konferencija Kine i Zajednice latinskoameričkih i karipskih država održana u Pekingu.

“Radi se o tomu da zemlje "Celaca" i Kina >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << prodube svoje odnose” rekao je kineski predsjednik Jingping obraćajući se gledateljima kineske televizije. Članice "Celaca" su sve zemlje američkog kontinenta osim SAD-a i Kanade.

Južna polovica američkog kontinenta je dugo slovila kao interesna sfera SAD-a. Kina je u međuvremenu najjači trgovinski partner Čilea, Perua i Brazila a u Meksiku, Argentini i Venezueli je na drugom mestu.

Stvari postaju još jasnije ako se u obzir uzme činjenica da se trgovinski obim između Kine i Južne Amerike s 10 milijardi godišnje 2010. povećao na 257 milijardi u 2013.

Dugoročne veze sklopljene preko kredita Kini osiguravaju pristup sirovinama i energentima. A time se stvaraju i nova tržišta za kinesku robu.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.