Kina porezom štedi energente

Izvor: B92, 11.Okt.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina porezom štedi energente

Peking -- Kineske vlasti saopštile su da će od sledećeg meseca uvesti porez na prodaju sirove nafte i prirodnog gasa u celoj zemlji.

To je pokušaj Pekinga da uštedi energiju i smanji zagađenje, a istovremeno udvostruči maksimalni porez na retke zemne metale.

Ovaj potez, međutim, neće značajno uticati na inflaciju usled toga što dobavljači neće biti u mogućnosti da povise cenu gasa za kućnu upotrebu kao ni cenu goriva, koje vlada i dalje strogo kontroliše. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ne uključujući naftu i gas, drugi elementi su trenutno oporezovani prema obimu proizvodnje, a ne prema vrednosti, što sprečava lokalne vlasti da ostvare profit od rasta cena dobara.

Kineska vlada je navela da će udvostručiti maksimalni nivo poreza na retke metale - 17 elemenata koji su ključni za izradu mnogih proizvoda visoke tehnologije, na 60 juana (9,40 dolara) po toni sa 30 juana, opisavši te elemente kao "važne strateške resurse".

Porez na domaću trgovinu sirovom naftom i prirodnim gasom, prvobitno uveden u zapadnom regionu Sinđang a kasnije proširen na okolne oblasti, od 1. novembra primenjivaće se na teritoriji cele zemlje, saopštio je juče Kineski državni savet.

Porez na promet, koji trenutno iznosi od pet do deset odsto, biće "kada situacija bude zrela" proširen tako da uključi još neke elemente, kao što su retki metali i koksni ugalj, koji se masovno koristi u proizvodnji čelika, navodi se u saopštenju.

U Kini se nalazi preko 95 odsto svetskih retkih metala, i ta država je razljutila trgovinske partnere kada je ograničila izvoz i podigla cene metala.

Porez na promet sirove nafte i prirodnog gasa podstakao je rast prihoda lokalnih vlasti od početka njegove primene u junu 2010. i "poboljšao živote ljudi i zaštitu životne sredine", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kina porezom štedi energente

Izvor: Capital.ba, 11.Okt.2011

PEKING, Kineske vlasti saopštile su da će od sljedećeg mjeseca uvesti porez na prodaju sirove nafte i prirodnog gasa u cijeloj zemlji. To je pokušaj Pekinga da uštedi energiju i smanji zagađenje, a istovremeno udvostruči maksimalni porez na rijetke zemne metale. Ovaj potez, međutim, neće značajno...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.