Kina novom vešću upozorava svet

Izvor: B92, 25.Okt.2015, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina novom vešću upozorava svet

Proizvodnja čelika u Kini mogla bi relativno skoro da se smanji za 20 odsto, izjavio je predsednik kineskog državnog proizvođača čelika Baostil, Sju Leđeng.

Ove vesti dolaze nakon što je privredni rast Kine usporio na najniži nivo u poslednjih šest godina.

"Ukoliko uzmemo primere iz Evrope, SAD i Japana, vidimo da su njihovi sektori čelika prošli kroz bolnu restrukturu u prošlosti, uz pad proizvodnje od oko 20 odsto", rekao je Sju za "Blumberg".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Kina će se takođe naći u takvoj poziciji, bez obzira na to koliko će vremena proteći do tada", kazao je Sju novinarima u Šangaju.

Kina trenutno ima ogromne zalihe čelika a, prema podacima iz te industrije, prošlogodišnja proizvodnja iznosila je 823 miliona tona. Industrija čelika je u osam meseci zaključno sa avgustom zabeležila gubitak od 18 milijardi juana (2,8 milijardi dolara), u odnosu na profit od 14 milijardi juana iz istog perida lane, navodi Sju.

Proizvodnja čelika je u devet meseci zaključno sa septembrom pala 2,1 odsto na godišnjem nivou, navodi kineski Zavod za statistiku.

Kineska privreda je u trećem kvartalu porasla 6,9 odsto, što je najsporiji tempo rasta u poslednjih šest godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.