Kina napravila veliki korak ka Trampu

Izvor: Vesti-online.com, 15.Maj.2018, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina napravila veliki korak ka Trampu

Kina je poslala izaslanika u Sjedinjne Američke Države ne bi li se rešio trgovinski spor koji preti da poremeti tržišta od soje do čelika.

Delimično državna kompanija, ZTE proizvodi mobilne telefone, opremu za mreže i telekomunikacije. Američko ministarstvo trgovine je prošlog meseca zabranilo toj firmi da kupuje američku tehnologiju ili delova na sedam godina zbog varanja regulatora.

Istovremeno, Kina je pozdravila izjave predsednika SAD Donalda Trampa kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se nagoveštava moguće olakšavanje sankcija kineskoj telekomunikacionoj kompaniji ZTE. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će vicepremijer Liu He boraviti u poseti sad od sutra do subote da bi razgovarao sa američkim ministrom finansija Stivenom Mnučinom.

Portparol ministarstva Lu Kang je izjavio i da Kina ceni Trampove tvitove da će pomoći ZTE da se "vrati u posao" jer previše poslova u Kini je ugroženo pošto je američka vlada toj kompaniji uskratila pristup američkim dobavljačima.

"Veoma cenimo američke izjave u vezi slučaja ZTE. Trenutno blisko razgovaramo o detaljima primene", rekao je Lu novinarima.

U vezi posete vicepremijera, Lu je rekao da je Kina spremna da sarađuje sa SAD "u cilju pozitivnih i konstruktivnih ishoda naredne runde ekonomskih i trgovinskih razgovora".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.