Kina krcka rezerve kao da sutra ne postoji

Izvor: B92, 07.Jan.2016, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina krcka rezerve kao da sutra ne postoji

Peking -- Devizne rezerve Kine, najveće na svetu, pale su lani za 512 milijardi dolara na 3,3 biliona dolara, pokazali su podaci centralne banke.

Ovo je najveći godišnji pad kineskih deviznih rezervi, koji dodatno podgreva zabrinutost u pogledu sve većeg odliva kapitala zbog kog se kineska valuta, kako izveštava agencija Rojters, survala na višegodišnji minimum izazivajući turbulencije na finansijskim tržištima širom sveta.

Samo u decembru, kineske devizne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezerve su se istopile za 107,9 milijardi dolara, što je takođe najveći mesečni pad ikada, znatno veći nego što su tržišta očekivala.

Ekonomisti su anketi Rojtersa prognozirali da će kineske devizne rezerve godinu završiti na nivou od 3,4 biliona dolara.

Gotovo dve trećine ukupnog godišnjeg odliva deviza desio se u periodu od avgusta do decembra, u svetlu nastojanja kineske centralne banke da intervencijama na finansijskom tržištu stabilizuje juan posle neočekivane devalvacije te valute 11. avgusta prošle godine, što je izazvalo paniku na tržištima.

Globalna pitanja o kineskoj deviznoj politici ponovno su izbila u prvi plan na startu 2016. godine, pošto je centralna banka danas nenadano utvrdila zvanični srednji kurs juana na petogodišnji minimum, dopuštajući da deprecira bržim tempom, navodi Rojters.

"Oštar pad deviznih rezervi pokazuje povećani pritisak na odliv kapitala", izjavio je ekonomista kompanije "Šenđin&Vangu sekjuritis", Li Hui Jong, dodajući da veruje da Narodna banka Kine još uvek ima dovoljno municije za odbranu juana.

Međutim, brojne ekonomiste brine brzo "topljenje" kineskih deviznih rezervi, pošto je centralna banka lani morala da prodaje dolare i kupuje juane kako bi podržala domaću valutu, što je za posledicu imalo isisavanje viška likvidnih sredstava iz bankarskog sistema u vreme kada privredni rast druge najveće svetske privrede već usporava.

Kineski zvaničnici za pad deviznih rezervi krive rast vrednosti američkog dolara prema nedolarskim valutama, kao što su evro i jen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.