Kina: Optimizam uprkos ekonomskom padu

Izvor: VOA, 14.Sep.2015, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Optimizam uprkos ekonomskom padu

Uprkos negativnim ekonomskim vestima i nestabilnom tržištu akcija u Kini, neki analitičari vide i nove mogućnosti.

Kina se suočila sa negativnim podacima o industrijskoj proizvodnji tokom vikenda, što su dodatne loše vesti za ekonomiju koja je pokazivala znake borbe tokom proteklih meseci.

Zdravlje kineske ekonomije sve je veći razlog globalne zabrinutosti. Ali neki ekonomisti smatraju da će vladina čvrsta politika i velika potrošnja zaustaviti pad >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << kineske berze.

“Nestabilnost koju možete videti trenutno na tržištu akcija i takođe na tržištu valuta će opasti u narednih tri do šest meseci”, smatra ekonomista Rejmond Jeung.

Premijer Kine Li Kećijang izjavio je da ekonomija neće imati veće udare. A, iako se dovodi u pitanje projektovani rast kineske ekonomije ove godine, pojedini analitičari vide svetle tačke. Potrošači kupuju sve više, a uslužni sektor ostvaruje sve veći prihod. Kinezi takođe sve više putuju u inostranstvo, uprkos zabrinutosti za bezbednost, kao posle nedavnog bombaškog napada u Bankoku.

“Kao da će ih bomba u Bankoku sprečiti. Videli smo da nije. Velika vojna parade u Kini, ta tri dana praznika, gde su otišli kineski turisti? Njihova destinacija broj jedan bila je Japan, što je tačno bio cilj vojne parade. Današnji Kinezi misle za sebe”, kaže prosefor biznisa Ruben Mondedžar.

Mondedžar izražava nadu da će ekonomija nastaviti da raste jer postoji veliki rizik ako ne bude tako.

Glavni razlog zbog kojeg je Komunistička partija preživela je njena sposobnost da ume da obezbedi ekonomski boljitak. Ako to stane, ono što vidimo kao migrantsku krizu u Evropi biće u poređenju gotovo ništa. Ako Kina propadne, imaćete stotine miliona Kineza koji napuštaju Kinu. To bi bio stvaran problem za svet.”

Komunistička partija je svesna rizika i agresivno sprovodi reforme da bi otvorila put za rast. Ali takvi koraci su usledili nakon što je nestabilna berza oštetila vladinu reputaciju o lukavom upravljanju jednom od najvećih svetskih ekonomija.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kina: Optimizam uprkos ekonomskom padu

Izvor: Capital.ba, 15.Sep.2015, 07:10

PEKING, Uprkos negativnim ekonomskim vijestima i nestabilnom tržištu akcija u Kini, neki analitičari vide i nove mogućnosti. Kina se suočila sa negativnim podacima o industrijskoj proizvodnji tokom vikenda, što su dodatne loše vijesti za ekonomiju koja je pokazivala znake borbe tokom proteklih...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.