Kina: Izvoz automobila povećan 59%

Izvor: B92, 06.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Izvoz automobila povećan 59%

Peking -- Kina je objavila da je izvoz automobila iz te zemlje usporen u prvoj polovini godine. Izvoz je povećan 59% na 388.000 vozila.

Nakon što je izvoz gotovo udvostručen u prethodnoj godini, ovaj rezultat je izazvao zabrinutost zbog prekomernih kapaciteta auto-industrije u zemlji sa najvećim tržištem kola u svetu.

Vrednost ukupnog izvoza porasla je 85 odsto u odnosu na šest meseci minule godine, na pet milijardi dolara, a procečna cena vozila porasla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 16 odsto, na 12.900 dolara. Taj broj uključuje i vozila koje proizvode inostrane kompanije u Kini.

Kineski proizvođači automobila povećali su izvoz zahvaljujući ulaganjima najmanje 20 milijardi dolara većeg broja svetskih kompanija, među kojima su GM i Tojota. To je istovremeno dovelo do rasta zaliha neprodatih vozila i do pada cena kola na domaćem tržištu.

Izvoz u prvom polugodištu, takođe, je usporen i zbog prirodnih katastrofa koje su ovog proleća i zime pogodile Kinu, ali i zbog toga što vlada u Pekingu pokušava da "ohladi" pregrejanu ekonomiju. Kineski izvoz kamiona povećan je 46 odsto za šest meseci ove godine na 151.500 jedinica.

U isto vreme izvoz putničkih automobila je gotovo udvostručen, na 133.000 komada. Podaci uključuju i prodaju rezervnih delova i šasija automobila sa motorima. Kineski proizvođači prodaju vozila u 193 zemlje i regiona, a najveće tržište je Rusija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.