Kina Americi: Duboko smo razočarani

Izvor: B92, 12.Dec.2014, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina Americi: Duboko smo razočarani

Zvanični Peking je saopštio da je duboko razočaran zbog toga što su SAD odbile da podrže plan o reformisanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Taj plan bi omogućio zemljama u razvoju, poput Kine, da dobiju veću ulogu u toj instituciji.

Kako podseća Frans pres, američki Kongres ove nedelje nije uspeo da ratifikuje nove ključne mere o upravljanju i finansiranju MMF-a sadržane u planu o reformisanju te institucije iz 2010. godine, zbog čega je upravni odbor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fonda sada primoran da istraži alternativne opcije.

"Kina je duboko razočarana neuspehom američkog parlamenta da reformu o finansiranju i upravljanju MMF-om iz 2010. godine ozakoni", izjavio je portaprol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lej na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu.

On je dodao da je implementacija te reforme od ključnog značaja za očuvanje kredibilnosti, efikasnosti i legalnosti MMF-a.

Reformisanje sistema kvota i glasačkih prava u MMF-u bi, kako piše Frans pres, omogućilo povećanje budžeta tog međunarodnog kreditora, dok bi zemljama poput Kine i Rusije dalo veću ulogu u razvoju te institucije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.